Meaningful nutrition for everyone

Ineke Malsch • 6 februari 2025

A research report on the dietary needs of people with a narrow(er) budget from the vicinity of 's-Hertogenbosch

Environmental science students Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert of the HAS Green Academy investigated what people from Den Bosch and Dordrecht with a small budget would like to eat. Between September 2024 and February 2025, they explored these needs and opportunities for collaboration to bring organic, healthy and sustainable food within reach of everyone, commissioned by Sustainable Utrecht 2030. In summary, these are their findings:

It is unclear for Sustainable Utrecht 2030 what the food preferences of the people of Den Bosch with a small budget are. In addition, Sustainable Utrecht 2030 is not familiar with the current initiatives and foundations that are committed to the target group. The problem is that it is not known what the food needs are for the target group. Therefore, the main question of this study is: "What are the needs of the residents of 's-Hertogenbosch with a small budget in the field of 'meaningful' food?". The aim of this research was to gain insight into the needs of the target group regarding meaningful food.

The first method is a composite overview of the population structure of 's-Hertogenbosch. Two variables were included and developed into pie charts. In addition, locations of the facilities are shown by means of an overview map. Furthermore, locations were approached and visited to hold conversations with the target group. The results of these conversations were incorporated into pie charts and conversation reports.

The results of the study are as follows; The research showed that just over a quarter of the participants do not miss anything in their diet, the second largest group is a quarter in size and misses fruit and vegetables and the third largest group lacks dairy and sustainable food in their diet.

Halfway through the project, the realization developed that it is not feasible to have enough conversations in one neighbourhood in a short period of time. The original contact points did not match the target group or turned out to be too small. That is why the research area has been expanded to other parts of 's-Hertogenbosch and a food bank in Dordrecht. Despite that, 44 interviews were held, 21 of which were in 's-Hertogenbosch. This is not enough to create a reliable picture, especially since most of these conversations took place in Dordrecht. This also decreases the representation of the whole.

Therefore, the conclusion is based on the limited information from 's-Hertogenbosch, namely that residents of 's-Hertogenbosch need healthy food, such as dairy, vegetables and fruit. The contact with the organization VEADS (Healthy Together) will be able to be expanded in order to find a suitable solution for people with a small budget living in 's-Hertogenbosch.

Read the full English translation of the report here or download the original in Dutch: Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert, HAS green academy. (2025). Eindrapport Betekenisvolle Voeding voor Iedereen- Duurzaam Utrecht 2030. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.14808685 


door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in De Beatrix
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in De Beatrix
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .
door Ineke Malsch 20 augustus 2025
Het Knooppunt Lunetten bracht buurtbewoners samen rond de eettafel op 1 augustus
door Ineke Malsch 16 juli 2025
Read the interview with Daniella Mires and join the insulation campaign on the UCU campus