Betekenisvolle voeding voor iedereen

Ineke Malsch • 6 februari 2025

Een onderzoeksrapport over de voedingswensen van mensen met een smalle(re) beurs uit de omstreken van ‘s-Hertogenbosch 

Studenten milieukunde Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert van de HAS Green Academy onderzochten wat Bosschenaren en Dordtenaren met smalle beurs graag willen eten. Tussen september 2024 en februari 2025 verkenden ze deze behoeften en kansen voor samenwerking om biologisch, gezond en duurzaam eten binnen bereik te brengen van iedereen, in opdracht van Duurzaam Utrecht 2030. Samengevat, zijn dit hun bevindingen:

Het is onduidelijk voor Duurzaam Utrecht 2030 wat de voedselvoorkeuren van de Bosschenaren met een smalle beurs zijn. Daarnaast is Duurzaam Utrecht 2030 niet bekend met de huidige initiatieven en stichtingen die zich inspannen voor de doelgroep. Het probleem is dat het niet bekend is wat de voedselbehoeften zijn voor de doelgroep. Daarom luidt de hoofdvraag van dit onderzoek: “Wat zijn de behoeften van de bewoners van ‘s-Hertogenbosch met een smalle beurs op het gebied van ‘betekenisvolle’ voeding?”. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de behoeften van de doelgroep omtrent betekenisvolle voeding.

De eerste methode betreft een samengesteld overzicht van de bevolkingsopbouw van ’s-Hertogenbosch. Hierbij zijn twee variabelen meegenomen en uitgewerkt tot cirkeldiagrammen. Daarnaast zijn locaties van de voorzieningen weergegeven middels een overzichtskaart. Verder zijn locaties benaderd en bezocht om gesprekken te houden met de doelgroep. De resultaten van deze gesprekken zijn in cirkeldiagrammen en in gespreksverslagen verwerkt.

De resultaten van het onderzoek zijn als volgt; uit het onderzoek bleek dat iets meer dan een kwart van de participanten niks mist in hun dieet, de tweede grootste groep is een kwart groot en mist groenten en fruit en de derde grootste groep mist zuivel en duurzame voeding in hun voeding.

Halverwege het project ontwikkelde de realisatie dat het niet haalbaar is om in een korte periode voldoende gesprekken te voeren in één wijk. De oorspronkelijke contactpunten sloten niet aan op de doelgroep of bleken te klein te zijn. Daarom is het onderzoeksgebied uitgebreid naar andere gedeeltes van ‘s-Hertogenbosch en een voedselbank in Dordrecht. Desondanks dat, zijn 44 gesprekken gevoerd, waarvan 21 in ‘s-Hertogenbosch. Dit is niet genoeg om een betrouwbaar beeld te creëren, vooral omdat merendeel van deze gesprekken in Dordrecht hebben plaatsgevonden. Dit neemt ook de representatie af van het geheel.

Daarom is de conclusie gebaseerd op de beperkte informatie uit ‘s-Hertogenbosch, namelijk dat bewoners van ’s-Hertogenbosch behoefte hebben aan gezonde voeding, zoals zuivel, groente en fruit. Het contact met de organisatie VEADS (Samen Gezond) zal kunnen uitgebreid worden om zo een passende oplossing te vinden voor de mensen met een smalle beurs wonend in ’s-Hertogenbosch.

Lees meer in het volledige rapport: Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert, HAS green academy. (2025). Eindrapport Betekenisvolle Voeding voor Iedereen- Duurzaam Utrecht 2030. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.14808685

 

door Ineke Malsch 16 juli 2025
Read the interview with Daniella Mires and join the insulation campaign on the UCU campus
door Ineke Malsch 7 juli 2025
het Knooppunt Lunetten laat de buurt driegangenmaal proeven
door Ineke Malsch 4 juli 2025
Duurzaam Utrecht 2030 deelt de oogst bij de Zomerborrel van het Diaconaal Netwerk Utrecht
door Ineke Malsch 2 juli 2025
Op 1 juli 2025 organiseerde de duurzame studentenvereniging EcologiCo een 'Lente 2de hands markt' bij de weggeefwinkel in Lunetten. Ze deelden kleding, keukengerei, decoratie en huishoudelijke apparaten uit aan buurtbewoners. Studenten die afgelopen studiejaar woonden in de kamers op de campus van University College Utrecht moeten tijdens de zomermaanden verkassen. Vaak vinden ze het lastig om hun kleding en spullen mee te nemen. Vroeger belandden veel spullen daarom op de vuilnisbelt. Daniella en haar team hebben deze spullen dit jaar gered, en zoeken er een nieuwe bestemming voor. Afgelopen dinsdag stonden ze ermee in Lunetten, maar er is nog veel over. Hebt u ook een weggeefwinkel of weggeefkast? Neem contact op met daniella@duurzaamutrecht2030.nl voor meer informatie.
door Ineke Malsch 1 juli 2025
Lees hier meer over in de laatste nieuwsbrief van Duurzaam Utrecht 2030
door Daniella Mires Valdez 30 juni 2025
Insulation Campaign with Uco and Energie U
door Ineke Malsch 23 juni 2025
Studenten organiseren dinsdagochtend 1 juli 2025 een Lente 2de hands markt in de weggeefwinkel Lunetten . Schuif gezellig aan, pas een nieuwe outfit en zoek leuke spullen uit.
door Ineke Malsch 20 juni 2025
Wie maakt 4 juli 2025 een zomerse salade voor de proeverij in de Musketon?
door Ineke Malsch 11 juni 2025
Boekpresentatie tijdens Zie ons Doen! festival
door Ineke Malsch 10 juni 2025
Deze Utrechtse moestuinen zijn ook voor mensen met smalle beurs
Meer posts