Betekenisvolle voeding voor iedereen

Ineke Malsch • 6 februari 2025

Een onderzoeksrapport over de voedingswensen van mensen met een smalle(re) beurs uit de omstreken van ‘s-Hertogenbosch 

Studenten milieukunde Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert van de HAS Green Academy onderzochten wat Bosschenaren en Dordtenaren met smalle beurs graag willen eten. Tussen september 2024 en februari 2025 verkenden ze deze behoeften en kansen voor samenwerking om biologisch, gezond en duurzaam eten binnen bereik te brengen van iedereen, in opdracht van Duurzaam Utrecht 2030. Samengevat, zijn dit hun bevindingen:

Het is onduidelijk voor Duurzaam Utrecht 2030 wat de voedselvoorkeuren van de Bosschenaren met een smalle beurs zijn. Daarnaast is Duurzaam Utrecht 2030 niet bekend met de huidige initiatieven en stichtingen die zich inspannen voor de doelgroep. Het probleem is dat het niet bekend is wat de voedselbehoeften zijn voor de doelgroep. Daarom luidt de hoofdvraag van dit onderzoek: “Wat zijn de behoeften van de bewoners van ‘s-Hertogenbosch met een smalle beurs op het gebied van ‘betekenisvolle’ voeding?”. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de behoeften van de doelgroep omtrent betekenisvolle voeding.

De eerste methode betreft een samengesteld overzicht van de bevolkingsopbouw van ’s-Hertogenbosch. Hierbij zijn twee variabelen meegenomen en uitgewerkt tot cirkeldiagrammen. Daarnaast zijn locaties van de voorzieningen weergegeven middels een overzichtskaart. Verder zijn locaties benaderd en bezocht om gesprekken te houden met de doelgroep. De resultaten van deze gesprekken zijn in cirkeldiagrammen en in gespreksverslagen verwerkt.

De resultaten van het onderzoek zijn als volgt; uit het onderzoek bleek dat iets meer dan een kwart van de participanten niks mist in hun dieet, de tweede grootste groep is een kwart groot en mist groenten en fruit en de derde grootste groep mist zuivel en duurzame voeding in hun voeding.

Halverwege het project ontwikkelde de realisatie dat het niet haalbaar is om in een korte periode voldoende gesprekken te voeren in één wijk. De oorspronkelijke contactpunten sloten niet aan op de doelgroep of bleken te klein te zijn. Daarom is het onderzoeksgebied uitgebreid naar andere gedeeltes van ‘s-Hertogenbosch en een voedselbank in Dordrecht. Desondanks dat, zijn 44 gesprekken gevoerd, waarvan 21 in ‘s-Hertogenbosch. Dit is niet genoeg om een betrouwbaar beeld te creëren, vooral omdat merendeel van deze gesprekken in Dordrecht hebben plaatsgevonden. Dit neemt ook de representatie af van het geheel.

Daarom is de conclusie gebaseerd op de beperkte informatie uit ‘s-Hertogenbosch, namelijk dat bewoners van ’s-Hertogenbosch behoefte hebben aan gezonde voeding, zoals zuivel, groente en fruit. Het contact met de organisatie VEADS (Samen Gezond) zal kunnen uitgebreid worden om zo een passende oplossing te vinden voor de mensen met een smalle beurs wonend in ’s-Hertogenbosch.

Lees meer in het volledige rapport: Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert, HAS green academy. (2025). Eindrapport Betekenisvolle Voeding voor Iedereen- Duurzaam Utrecht 2030. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.14808685

 

door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in De Beatrix
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in De Beatrix
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .
door Ineke Malsch 20 augustus 2025
Het Knooppunt Lunetten bracht buurtbewoners samen rond de eettafel op 1 augustus
door Ineke Malsch 16 juli 2025
Read the interview with Daniella Mires and join the insulation campaign on the UCU campus