Studenten milieukunde Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert van de HAS Green Academy onderzochten wat Bosschenaren en Dordtenaren met smalle beurs graag willen eten. Tussen september 2024 en februari 2025 verkenden ze deze behoeften en kansen voor samenwerking om biologisch, gezond en duurzaam eten binnen bereik te brengen van iedereen, in opdracht van Duurzaam Utrecht 2030. Samengevat, zijn dit hun bevindingen:
Het is onduidelijk voor Duurzaam Utrecht 2030 wat de voedselvoorkeuren van de Bosschenaren met een smalle beurs zijn. Daarnaast is Duurzaam Utrecht 2030 niet bekend met de huidige initiatieven en stichtingen die zich inspannen voor de doelgroep. Het probleem is dat het niet bekend is wat de voedselbehoeften zijn voor de doelgroep. Daarom luidt de hoofdvraag van dit onderzoek: “Wat zijn de behoeften van de bewoners van ‘s-Hertogenbosch met een smalle beurs op het gebied van ‘betekenisvolle’ voeding?”. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de behoeften van de doelgroep omtrent betekenisvolle voeding.
De eerste methode betreft een samengesteld overzicht van de bevolkingsopbouw van ’s-Hertogenbosch. Hierbij zijn twee variabelen meegenomen en uitgewerkt tot cirkeldiagrammen. Daarnaast zijn locaties van de voorzieningen weergegeven middels een overzichtskaart. Verder zijn locaties benaderd en bezocht om gesprekken te houden met de doelgroep. De resultaten van deze gesprekken zijn in cirkeldiagrammen en in gespreksverslagen verwerkt.
De resultaten van het onderzoek zijn als volgt; uit het onderzoek bleek dat iets meer dan een kwart van de participanten niks mist in hun dieet, de tweede grootste groep is een kwart groot en mist groenten en fruit en de derde grootste groep mist zuivel en duurzame voeding in hun voeding.
Halverwege het project ontwikkelde de realisatie dat het niet haalbaar is om in een korte periode voldoende gesprekken te voeren in één wijk. De oorspronkelijke contactpunten sloten niet aan op de doelgroep of bleken te klein te zijn. Daarom is het onderzoeksgebied uitgebreid naar andere gedeeltes van ‘s-Hertogenbosch en een voedselbank in Dordrecht. Desondanks dat, zijn 44 gesprekken gevoerd, waarvan 21 in ‘s-Hertogenbosch. Dit is niet genoeg om een betrouwbaar beeld te creëren, vooral omdat merendeel van deze gesprekken in Dordrecht hebben plaatsgevonden. Dit neemt ook de representatie af van het geheel.
Daarom is de conclusie gebaseerd op de beperkte informatie uit ‘s-Hertogenbosch, namelijk dat bewoners van ’s-Hertogenbosch behoefte hebben aan gezonde voeding, zoals zuivel, groente en fruit. Het contact met de organisatie VEADS (Samen Gezond) zal kunnen uitgebreid worden om zo een passende oplossing te vinden voor de mensen met een smalle beurs wonend in ’s-Hertogenbosch.
Lees meer in het volledige rapport: Savannah Avezaat, Tobias Boot, Iris Kolen, Ernst van den Oever, Luc Wolfert, HAS green academy. (2025). Eindrapport Betekenisvolle Voeding voor Iedereen- Duurzaam Utrecht 2030. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.14808685
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl