Imagining the future of smart farming

Ineke Malsch • 20 oktober 2025

The House of Active Citizenship facilitates dialogue on smart, sustainable and social agriculture

On Friday, 17 October 2025, 24 people from Türkiye, Hungary and Utrecht engaged in lively dialogue on the future of smart farming, at the House of Active Citizenship in Utrecht. In the morning, I gave a presentation introducing the international policy context. This included the Sustainable Development Goals of the United Nations, The Green Deal and Common Agricultural Policy of the European Union, the strategy to become Climate Neutral by 2053 of Türkiye and the EU-Türkiye agricultural trade agreement. I also touched upon the recent report of the Lancet Commission on healthy, sustainable and just food systems: https://www.thelancet.com/commissions-do/eat-2025 which includes actions aiming to ‘produce the planetary heath diet within planetary boundaries’. Then, participants engaged in a role play in 2040, where climate refugees from lower parts of Utrecht find refuge in shelters in the higher grounds of the city centre, while forest fires and extreme heat threaten major cities in Türkiye. In imagined context, four young farmers pitched their business plans to investors, big food companies, consumers and environmentalists. Ahmet is a Turkish organic animal farmer. Belinda has plans for a Dutch Community Supported Agriculture growing organic fruit and vegetable. Ceyda is a Turkish smart vertical vegetable farmer, while David is a Dutch high tech animal farmer.

In the afternoon, the four young farmers engaged with other participants on a backcasting exercise in a world café setting. Returning to 2025, they started to  co-create plans for the next 15 years, addressing the question: “How can we strengthen desirable and weaken undesirable developments in collaboration involving Turkish and Dutch youth towards climate change-proof Smart Farming in 2040?”

door Ineke Malsch 20 oktober 2025
Het Huis van Actief Burgerschap maakt dialoog over slimme, duurzame en sociale landbouw mogelijk
door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus