Duurzaam Utrecht 2030
Studenten en vrijwilligers vragen Utrechters met een smalle beurs hoe ze duurzaam willen leven. In teams bedenken studenten, de gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties combinaties van betaalbare en duurzame producten, diensten en gemeentelijke regelingen om de wensen mogelijk te maken. Armoedebestrijding en zorg voor natuur en milieu gaan hand in hand.
In 2024 gaan we verder met oplossingen zoeken om Utrechters met smalle beurs te helpen duurzaam te leven op hun eigen manier.
De volgende speerpunten staan centraal (volg de link naar de pagina met meer informatie):
Abonnees van onze nieuwsbrief houden we maandelijks op de hoogte van onze activiteiten. Meld u hier aan, of lees de vorige nummers:
november - oktober - september - augustus - juli - juni - mei - april - maart - februari - januari 2024.
In 2024 ontwikkelen we het communicatieplan voor Duurzaam Utrecht 2030 verder, om zo het bereik en de impact van het initiatief binnen en buiten Utrecht te vergroten. Daarbij leggen we de nadruk op concrete resultaten die inmiddels bereikt zijn, bijvoorbeeld van de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen. Ook concrete vragen voor vervolgprojecten door studenten en andere partners brengen we sterker voor het voetlicht.
Als we de juiste partners kunnen vinden, willen we in 2024 proberen een voorbeeldproject in een wijk op gang te helpen waarbij vrijwillige klussers en verhuurders van sociale woningen samenwerken om deze woningen in overleg met bewoners te verduurzamen.
Nieuwe onderwerpen
Jongeren en mensen met een migratieachtergrond hebben behoefte aan concrete oplossingen en voorlichting om afval te scheiden, verpakkingsvrij te winkelen, minder te vliegen en minder te consumeren. In overleg met partners proberen we hieraan in 2024 tegemoet te komen.
We willen ook met andere groepen Utrechters met smalle beurs in gesprek. Wilt u ook meepraten, ga naar een van onze bijeenkomsten of neem contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Wil je meewerken aan het project als vrijwilliger, als stagiair of als onderdeel van je studie? Bekijk de mogelijkheden hier of neem contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl
In 2023 hebben we ongeveer 500 verschillende mensen gesproken over hun wensen voor duurzaam leven met smalle beurs tijdens de vijftig activiteiten die we ondernomen hebben samen met partners op negentien verschillende locaties in Sterrenwijk, de Binnenstad, Utrecht Oost (Wilhelminapark), Lunetten, Oog in Al, Tuindorp, Zuilen, Rivierenwijk, Wittevrouwen, Overvecht, de Uithof, en Lombok.
Op uitnodiging van verschillende organisaties hebben we resultaten van Duurzaam Utrecht 2030 en kansen voor samenwerking gepresenteerd bij door hen georganiseerde bijeenkomsten. Hiermee hebben we nog eens ruim 500 personen bereikt.
Het Martinus+ magazine, radio Maria, WIJS, de Armoedecoalitie en Utrecht 4 Global Goals publiceerden interviews over Duurzaam Utrecht 2030. Het bereik is 10.000+ mensen binnen en buiten Utrecht.
In totaal hebben 65 studenten en jongeren in 2022 en 2023 bijgedragen aan oplossingen voor duurzaam leven met smalle beurs op een van deze speerpunten: biologische boodschappen, sociaal moestuinieren, energiearmoede en mobiliteitsarmoede, of gingen in gesprek met nieuwe groepen Utrechters over duurzaam leven met smalle beurs.
Bijvoorbeeld: in januari 2023 werkten vijf studenten milieukunde van de HAS Hogeschool verder aan hun rapport 'Subsidieer duurzame groenten en fruit'. Vijf studenten Social Work van de Hogeschool Utrecht vroegen kinderen en ouders in Utrecht Zuid hoe ze duurzaam leven en maakten een 'drietetspel' om speels in gesprek te gaan. Tien leerlingen van het Bonifatiuscollege probeerden dit spel op 16 februari en schreven stukjes voor instagram. Ook vier andere maatschappelijke stagiairs schreven zulke stukjes, terwijl drie jongeren via Serve the City mensen hielpen in hun tuin.
Vijf nieuwe studenten Social Work van de HU ontwikkelden van februari tot april een handleiding om mensen samen te laten moestuinieren. Een volgende groep van vijf studenten ging 9 mei in gesprek met bezoekers van de weggeefwinkel van Stichting Limoenz in Lunetten. Een stagiair van de Universiteit Utrecht ontwikkelt een advies over communicatie tussen energiecoaches en bewoners van sociale huurwoningen. Op 17 maart brainstormden 30 mensen in de Domkerk over de volgende stappen naar duurzaam leven met smalle beurs.
Om die stappen voor te bereiden voerden we tientallen gesprekken met met partners, en gingen bijvoorbeeld 25 april in gesprek met kosters van de St Martinusparochie over een groenere kerk.
Vanaf de zomer van 2023 werken we samen met HovenHier Alice Bezett en in overleg met de gemeente Utrecht, Stichting Present en Utrecht Natuurlijk aan de volgende stap om mensen samen sociaal te laten moestuinieren. In 2024 dragen we geleidelijk het initiatief over aan deze en andere partners die zich aan willen sluiten.
Vanaf juni 2023 hebben we een proef gedaan met gesubsidieerde biologische boodschappen in Lunetten. De resultaten en aanbevelingen presenteerde stagiaire Elizabete Fedčenko op 15 december 2023 in de Domkerk.
Sinds eind augustus 2023 werkt een groep studenten Milieukunde van de HAS Hogeschool aan een advies over mobiliteitsarmoede. De resultaten worden in februari 2024 bekend.
Stagiaire Giulia Malisani heeft in najaar 2023 verschillende dialoogmethoden uitgeprobeerd om met nieuwe groepen Utrechters in gesprek te komen over duurzaam leven met smalle beurs. Waar we eerder vooral oudere bezoekers van buurthuizen spraken, richtte zij zich op studenten en jongeren, asielzoekers en andere mensen met een migratieachtergrond, en hield ze straatinterviews op de campus van de universiteit en in de binnenstad. De
resultaten
presenteerde ze op 15 december 2023 in de Domkerk. Aan veel wensen van deze doelgroepen werken we al, zoals een duurzaam dieet, en zelf voedsel verbouwen. Daarnaast bleek er behoefte aan concrete oplossingen en voorlichting om afval te scheiden, verpakkingsvrij te winkelen, minder te vliegen en minder te consumeren.
Kerkelijk betrokken deelnemers aan de workshop Duurzaam Utrecht 2030, 09-10-21 in de Dominicuskerk, gesubsidieerd door de gemeente Utrecht via Utrecht4GlobalGoals.
Tussen april en juni 2022 vroegen studenten Social Work van de HU en Ineke Malsch bezoekers van buurthuizen en buurttuinen hun mening, samengevat in deze rapportage.
Drie van deze zes tips onderzochten we tussen 3 september en 11 november 2022 verder:
Lees de samenvatting of het verslag.
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Wilt u activiteiten van Duurzaam Utrecht 2030 financieel steunen? Scan dan de QR-code hiernaast.
Alle donaties die binnenkomen besteden we aan onkosten van projecten waar mensen met smalle beurs zelf voordeel van hebben.
Van mei t/m juli 2024 zijn dat cadeaubonnen voor biologisch eten voor bezoekers van Bij Bosshardt in Kanaleneiland.
Helaas heeft Duurzaam Utrecht 2030 momenteel geen ANBI status. omdat het een informeel netwerk is. Uw donatie komt op de rekening van de coordinator: eenmanszaak Malsch TechnoValuation, (2e handelsnaam EthicSchool) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Utrecht onder nummer 30153543.
Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl als u meer wilt weten.