Toekomstbeeld van slimme landbouw

Ineke Malsch • 20 oktober 2025

Het Huis van Actief Burgerschap maakt dialoog over slimme, duurzame en sociale landbouw mogelijk

Op vrijdag 17 oktober 2025 gingen 24 mensen uit Turkije, Hongarije en Utrecht in het Utrechtse Huis van Actief Burgerschap in gesprek over de toekomst van slimme landbouw. ’s Morgens presenteerde ik de internationale beleidscontext. Dit omvatte de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de Green Deal en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie, de strategie van Turkije om tegen 2053 klimaatneutraal te zijn en de landbouwhandelsovereenkomst tussen de EU en Turkije. Ik stipte ook het recente rapport van de Lancet Commissie over gezonde, duurzame en rechtvaardige voedselsystemen aan: https://www.thelancet.com/commissions-do/eat-2025. Ze stellen o.a. acties voor om het planetaire gezondheidsdieet binnen de grenzen van de planeet te produceren.

Vervolgens speelden de deelnemers een rollenspel in 2040. Hierin vinden klimaatvluchtelingen uit lager gelegen delen van Utrecht schuilplaatsen in de hoger gelegen binnenstad, terwijl bosbranden en extreme hitte grote steden in Turkije bedreigen. In dit toekomstbeeld presenteerden vier jonge boeren hun bedrijfsplannen aan investeerders, grote voedingsbedrijven, consumenten en milieuactivisten. Ahmet is een Turkse biologische veehouder. Belinda heeft plannen voor een Nederlandse Community Supported Agriculture waar biologische groenten en fruit worden geteeld. Ceyda is een Turkse slimme verticale groenteboer, terwijl David een Nederlandse hightech veehouder is.

's Middags leidden de vier jonge boeren met andere deelnemers een backcasting in een wereldcafé. Terug in 2025 maakten ze een begin met de beantwoording van de vraag: "Hoe kunnen we ongewenste ontwikkelingen versterken en afzwakken in samenwerking tussen Turkse en Nederlandse jongeren op weg naar klimaatbestendige Smart Farming in 2040?"

door Ineke Malsch 20 oktober 2025
The House of Active Citizenship facilitates dialogue on smart, sustainable and social agriculture
door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus