Biologisch eten met smalle beurs

Ineke Malsch • 4 juli 2025

Duurzaam Utrecht 2030 deelt de oogst bij de Zomerborrel van het Diaconaal Netwerk Utrecht

Duurzaam Utrecht 2030 is een informeel netwerk waarin de wensen van Utrechters met smalle beurs die zelf duurzaam willen leven centraal staan. Studenten van verschillende opleidingen co-creëren oplossingen samen met de doelgroep, waarna we kerken, politici, de gemeente Utrecht en vertegenwoordigers van partnerorganisaties vragen om de oplossingen in praktijk te brengen: https://duurzaamutrecht2030.nl/.

We zijn het actiefst in initiatieven om biologisch, duurzaam en gezond eten voor weinig geld mogelijk te maken: https://duurzaamutrecht2030.nl/bioboodschappen.

In 2022 en 2023 vertelden bezoekers van buurthuizen ons bijvoorbeeld: “Ik wil graag biologisch eten, maar dat is te duur.” Mensen wilden vooral graag keuzevrijheid. Op basis van een onderzoek van studenten milieukunde van de HAS Green Academy en een proef met gesubsidieerde biologische boodschappen in Lunetten, hebben we in februari 2024 een petitie aangeboden aan de gemeenteraad, met het verzoek om biologisch eten met smalle beurs mogelijk te maken. Burgemeester Dijksma reageerde in mei 2024 dat de gemeente blij is met ons initiatief, maar dat er geen geld is voor bonnen voor biologisch eten.

Wat heb je gezaaid dit jaar als organisatie

Het afgelopen jaar hebben we de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen herhaald op Kanaleneiland, waar vooral de vraag opkwam om het U-pastegoed te mogen gebruiken om biologisch eten te kopen. Helaas mag dat niet van de gemeente. Een vraag aan raadsleden om de U-pasregels te verruimen heeft nog niet tot resultaat geleid.

In Lunetten ontwikkelen we samen met buurtbewoners en organisaties een kookboek ‘duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’: https://duurzaamutrecht2030.nl/kookboek-lunetten

We werken ook aan een campagne ‘koop een product, geef een product’: https://duurzaamutrecht2030.nl/duurzame-voedselbonnen. Studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht (het Bureau) hebben een poster, flyer, video en instagram posts gemaakt voor deze campagne, we hebben verschillende winkeliers, boeren en burgers gevraagd om mee te werken. Rond Sint Maarten heeft Moestuin Maarschalkerweerd zich hiervoor ingezet. Studenten van de UU hebben een prototype gemaakt van een gesponsorde ‘Clover Box’, waarop bedrijven kunnen adverteren. Dankzij deze reclame kunnen U-pashouders de box gebruiken om biologisch eten te kopen met korting. De studenten hebben de Clover Box afgelopen mei gepresenteerd tijdens een etentje samen met Hier en Daar in Bij Bosshardt op Kanaleneiland.

Wat heb je geoogst dit jaar als organisatie

Het kookboek Lunetten slaat aan, verschillende mensen hebben al recepten gedeeld, en we zijn regelmatig betrokken bij activiteiten van het Knooppunt en andere organisaties in de wijk. Studenten informatiekunde van de UU hebben prototypes ontwikkeld voor een kookboekapp en we overleggen met Utrecht Natuurlijk en anderen over samenwerking bij vervolgstappen.

Wat is nog niet tot bloei gekomen/ of wil je graag dat gaat groeien?

De campagne ‘koop een product, geef een product’ is nog niet van de grond gekomen. We missen vooral contacten met winkeliers en boeren die hieraan mee willen werken, en hebben geen menskracht om actief ondernemers te benaderen. Daarom deze oproep:

U-pas korting op biologisch eten

Ik zoek winkeliers en boeren die mensen met smalle beurs korting willen geven op biologisch eten. Waarom? Ook mensen met een laag inkomen willen wel duurzaam en gezond eten, maar vaak is dat te duur. Hoe lossen we dat op? Wat denkt u van de vraag van een bezoeker van Bij Bosshardt op Kanaleneiland? Hij wil graag biologisch eten betalen met de U-pas, waarmee de gemeente Utrecht mensen tot 125% van het minimuminkomen een extraatje geeft. Helaas mag hij het U-pastegoed niet gebruiken voor producten. Wel mogen U-pashouders het lidmaatschap van een zelfoogsttuin of deelname aan een eettafel betalen met het U-pastegoed. In de regio Utrecht werken de tuinen Kansrijk en de Haar hieraan mee. Wie duurzame levensmiddelen verkoopt, mag U-pashouders wel korting geven, maar krijgt daar geen vergoeding voor. Is dat geen bezwaar? Meld u dan aan als kortingspartner op www.u-pas.nl. Wilt u U-pashouders wel korting geven, maar kunt u dat niet betalen? Sluit u aan bij de campagne ‘Koop een product, geef een product’. Hoe werkt het? Vraag klanten die biologische producten kopen iets extra’s te betalen en gebruik dat tegoed om U-pashouders korting te geven. Meer weten? Neen contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl

door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in De Beatrix
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in De Beatrix
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .
door Ineke Malsch 20 augustus 2025
Het Knooppunt Lunetten bracht buurtbewoners samen rond de eettafel op 1 augustus
door Ineke Malsch 16 juli 2025
Read the interview with Daniella Mires and join the insulation campaign on the UCU campus