Biologisch eten met smalle beurs
Duurzaam Utrecht 2030 deelt de oogst bij de Zomerborrel van het Diaconaal Netwerk Utrecht

Duurzaam Utrecht 2030 is een informeel netwerk waarin de wensen van Utrechters met smalle beurs die zelf duurzaam willen leven centraal staan. Studenten van verschillende opleidingen co-creëren oplossingen samen met de doelgroep, waarna we kerken, politici, de gemeente Utrecht en vertegenwoordigers van partnerorganisaties vragen om de oplossingen in praktijk te brengen: https://duurzaamutrecht2030.nl/.
We zijn het actiefst in initiatieven om biologisch, duurzaam en gezond eten voor weinig geld mogelijk te maken: https://duurzaamutrecht2030.nl/bioboodschappen.
In 2022 en 2023 vertelden bezoekers van buurthuizen ons bijvoorbeeld: “Ik wil graag biologisch eten, maar dat is te duur.” Mensen wilden vooral graag keuzevrijheid. Op basis van een onderzoek van studenten milieukunde van de HAS Green Academy en een proef met gesubsidieerde biologische boodschappen in Lunetten, hebben we in februari 2024 een petitie aangeboden aan de gemeenteraad, met het verzoek om biologisch eten met smalle beurs mogelijk te maken. Burgemeester Dijksma reageerde in mei 2024 dat de gemeente blij is met ons initiatief, maar dat er geen geld is voor bonnen voor biologisch eten.
Wat heb je gezaaid dit jaar als organisatie
Het afgelopen jaar hebben we de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen herhaald op Kanaleneiland, waar vooral de vraag opkwam om het U-pastegoed te mogen gebruiken om biologisch eten te kopen. Helaas mag dat niet van de gemeente. Een vraag aan raadsleden om de U-pasregels te verruimen heeft nog niet tot resultaat geleid.
In Lunetten ontwikkelen we samen met buurtbewoners en organisaties een kookboek ‘duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’: https://duurzaamutrecht2030.nl/kookboek-lunetten
We werken ook aan een campagne ‘koop een product, geef een product’: https://duurzaamutrecht2030.nl/duurzame-voedselbonnen. Studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht (het Bureau) hebben een poster, flyer, video en instagram posts gemaakt voor deze campagne, we hebben verschillende winkeliers, boeren en burgers gevraagd om mee te werken. Rond Sint Maarten heeft Moestuin Maarschalkerweerd zich hiervoor ingezet. Studenten van de UU hebben een prototype gemaakt van een gesponsorde ‘Clover Box’, waarop bedrijven kunnen adverteren. Dankzij deze reclame kunnen U-pashouders de box gebruiken om biologisch eten te kopen met korting. De studenten hebben de Clover Box afgelopen mei gepresenteerd tijdens een etentje samen met Hier en Daar in Bij Bosshardt op Kanaleneiland.
Wat heb je geoogst dit jaar als organisatie
Het kookboek Lunetten slaat aan, verschillende mensen hebben al recepten gedeeld, en we zijn regelmatig betrokken bij activiteiten van het Knooppunt en andere organisaties in de wijk. Studenten informatiekunde van de UU hebben prototypes ontwikkeld voor een kookboekapp en we overleggen met Utrecht Natuurlijk en anderen over samenwerking bij vervolgstappen.
Wat is nog niet tot bloei gekomen/ of wil je graag dat gaat groeien?
De campagne ‘koop een product, geef een product’ is nog niet van de grond gekomen. We missen vooral contacten met winkeliers en boeren die hieraan mee willen werken, en hebben geen menskracht om actief ondernemers te benaderen. Daarom deze oproep:
U-pas korting op biologisch eten
Ik zoek winkeliers en boeren die mensen met smalle beurs korting willen geven op biologisch eten. Waarom? Ook mensen met een laag inkomen willen wel duurzaam en gezond eten, maar vaak is dat te duur. Hoe lossen we dat op? Wat denkt u van de vraag van een bezoeker van Bij Bosshardt op Kanaleneiland? Hij wil graag biologisch eten betalen met de U-pas, waarmee de gemeente Utrecht mensen tot 125% van het minimuminkomen een extraatje geeft. Helaas mag hij het U-pastegoed niet gebruiken voor producten. Wel mogen U-pashouders het lidmaatschap van een zelfoogsttuin of deelname aan een eettafel betalen met het U-pastegoed. In de regio Utrecht werken de tuinen Kansrijk en de Haar hieraan mee. Wie duurzame levensmiddelen verkoopt, mag U-pashouders wel korting geven, maar krijgt daar geen vergoeding voor. Is dat geen bezwaar? Meld u dan aan als kortingspartner op www.u-pas.nl. Wilt u U-pashouders wel korting geven, maar kunt u dat niet betalen? Sluit u aan bij de campagne ‘Koop een product, geef een product’. Hoe werkt het? Vraag klanten die biologische producten kopen iets extra’s te betalen en gebruik dat tegoed om U-pashouders korting te geven. Meer weten? Neen contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl.
