Kookboek Lunetten

Kookboek

Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten

Hoezo een kookboek?

Buurtbewoners met smalle beurs willen graag biologisch, duurzaam of gezond eten, maar vinden het vaak te duur. In Duurzaam Utrecht 2030 onderzochten we wat mensen graag willen. In gesprekken met bezoekers van de weggeefwinkel Lunetten kwam het idee voor een kookboek op. De komende tijd verzamelen we de favoriete duurzame, gezonde en betaalbare recepten van buurtbewoners. Die recepten proberen we samen uit. Dan plaatsen we een foto van het gerecht met het recept en een stukje over waarom het recept favoriet is op deze webpagina. Uiteindelijk vragen we een uitgever om het kookboek te publiceren.

AGENDA

22 november 2024 - het Knooppunt Lunetten: info volgt.

Duurzame lunch Knooppunt Lunetten

Datum:  26 September, 11-12 uur


Vegetarisch, veganistisch, halal, en koosjer menu:

  • Een vegetarische groentesoep met vers wit stokbrood;
  • Luxe bolletjes , hard/ zacht en wit/ bruin;
  • Heksenkaas en een veganistische salade, zoals een hummus soort als beleg;
  • Rauwkost bij het beleg van snoeptomaatjes en snoep komkommer en rucola.
  • Drank: appel- en sinaasappelsap. 


Vrijdag 27 september - duurzame hapjes in het Knooppunt

Wraps, gevulde eieren en snoepgroenten

Duurzame hapjes in het knooppunt op maandagmiddag 30 september: wraps van kip met groenten en knoflooksaus, surinaamse hapjes: hartig deeg met zoete kokosvulling, bladerdeeg met stoofperen uit de oven, bereid met laurier, kruidnagel, kaneel, geleisuiker en water.

Druiven, mandarijnen en tomaatjes.

Voor de volgende keer: koolwraps met gehakt en rijst op prikkertjes

Woensdag 2 oktober - duurzame en gezonde hapjes gedeeld door medewerksters van het wijkgezondheidscentrum bij het Knooppunt Lunetten: naan met dips, gevulde eieren in bietensap, en dadel-amandel-kokos hapjes.

Biologisch diner Volkstuinvereniging Utrecht Zuid:

Datum: 16 oktober, vanaf 17.30 uur. Menu: pompoensoep, couscous met kip of vega, luxe dessert met taart, Griekse yoghurt met walnoten

Stadslunch Het Knooppunt Lunetten

Datum 17 oktober, vanaf 11 uur. Menu: couscousmaaltijd met kip of vega, recept van Milouda (Kookgroep Kanaleneiland), ingrediënten via Stadsdiner Utrecht.

Proeverij Het Knooppunt Lunetten - 22 november 2024

Acht koks werkten mee aan een gezamenlijke maaltijd voor dertig gasten, bestaande uit een welkomstdrankje, groentesoep met crackers, macaroni, quiches, spinazietaart, salades, bijgerechtjes en een heerlijk toetje. Lees hier meer over de avond en de gerechten.

Enkele recepten

Zuurdesem crackers a la pizza

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (meel en water) (20 gram rogge, 70 gram spelt)

100 gram bloem (50 gram volkoren spelt, 50 gram fijne spelt)

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

1 eetlepel pizzakruiden


Zuurdesem crackers pompoen-kaas

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (90 gram roggemeel en water)

100 gram bloem (50 gram volkoren meel, 50 gram tarwebloem

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

2 eetlepels pompoenpitten

25 gram geraspte kaas


Bereiding van beide soorten zuurdesem crackers:

kneden

2-4 uur rijzen

plat uitrollen

30 minuten narijzen

10-15 minuten bakken op 200 graden

Vier soorten sladressing

5 eetlepels appel azijn

5 eetlepels olijfolie

naar keuze toevoegen:

5 eetlepels roosvicee en/of 1 eetlepel ketjap manis

Spinazietaart

Ingrediënten:

4 plakjes bladerdeeg

een zak biologische diepvriesspinazie

een biologische ui

vier biologische eieren

geraspte kaas

kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, gember, kerriepoeder)


Snipper de ui en fruit deze in olie of boter naar keuze. Voeg de diepvriesspinazie toe en laat het ontdooien. Klop de vier eieren op met de kruiden. Rasp de kaas. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de ovenschaal met bladerdeeg alvast een beetje voorbakken. Meng de eieren, spinazie en uit door elkaar en giet dit mengsel in de bodem van bladerdeeg in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat het bladerdeeg niet verbrandt. Eet smakelijk!

Share by: