Hoezo een kookboek?
Buurtbewoners met smalle beurs willen graag biologisch, duurzaam of gezond eten, maar vinden het vaak te duur. In Duurzaam Utrecht 2030 onderzochten we wat mensen graag willen. In gesprekken met bezoekers van de weggeefwinkel Lunetten kwam het idee voor een kookboek op. De komende tijd verzamelen we de favoriete duurzame, gezonde en betaalbare recepten van buurtbewoners.
Die recepten proberen we samen uit. Dan plaatsen we een foto van het gerecht met het recept en een stukje over waarom het recept favoriet is op deze webpagina.
Kookboekapp
Van februari - april 2025 ontwikkelden studenten informatiekunde van de Universiteit Utrecht in co-creatie met buurtbewoners en organisaties in Lunetten prototypes voor een kookboekapp. In de volgende stap willen we een van deze prototypes echt laten maken. Lees het artikel dat HU-studente journalistiek Heleen van der Bruggen schreef over: 'een kookboekapp voor en door de buurt.'
Heeft u een idee of wilt u meepraten? mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Het gemak dient de mens. Buurtbewoners genieten ook van recepten van andere websites:
https://www.snijbiet.nl/recepten/
(met name snijbiettaart met geitenkaas en noten)
(met name Spruitjestaart, Chinese kool of spitskool met kokos, Gegratineerde koolraap met pittige sinaasappelsaus).

Duurzame lunch Knooppunt Lunetten
Datum: 26 September, 11-12 uur
Vegetarisch, veganistisch, halal, en koosjer menu:
- Een vegetarische groentesoep met vers wit stokbrood;
- Luxe bolletjes , hard/ zacht en wit/ bruin;
- Heksenkaas en een veganistische salade, zoals een hummus soort als beleg;
- Rauwkost bij het beleg van snoeptomaatjes en snoep komkommer en rucola.
- Drank: appel- en sinaasappelsap.

Vrijdag 27 september - duurzame hapjes in het Knooppunt
Wraps, gevulde eieren en snoepgroenten


Duurzame hapjes in het knooppunt op maandagmiddag 30 september: wraps van kip met groenten en knoflooksaus, surinaamse hapjes: hartig deeg met zoete kokosvulling, bladerdeeg met stoofperen uit de oven, bereid met laurier, kruidnagel, kaneel, geleisuiker en water.
Druiven, mandarijnen en tomaatjes.
Voor de volgende keer: koolwraps met gehakt en rijst op prikkertjes

Woensdag 2 oktober - duurzame en gezonde hapjes gedeeld door medewerksters van het wijkgezondheidscentrum bij het Knooppunt Lunetten: naan met dips, gevulde eieren in bietensap, en dadel-amandel-kokos hapjes.


Biologisch diner Volkstuinvereniging Utrecht Zuid:
Datum: 16 oktober, vanaf 17.30 uur. Menu: pompoensoep, couscous met kip of vega, luxe dessert met taart, Griekse yoghurt met walnoten

Stadslunch Het Knooppunt Lunetten
Datum 17 oktober, vanaf 11 uur. Menu: couscousmaaltijd met kip of vega, recept van Milouda (Kookgroep Kanaleneiland), ingrediënten via Stadsdiner Utrecht.

Proeverij Het Knooppunt Lunetten - 22 november 2024
Acht koks werkten mee aan een gezamenlijke maaltijd voor dertig gasten, bestaande uit een welkomstdrankje, groentesoep met crackers, macaroni, quiches, spinazietaart, salades, bijgerechtjes en een heerlijk toetje. Lees hier meer over de avond en de gerechten.
Enkele recepten

Zuurdesem crackers a la pizza
Biologische ingrediënten:
200 gram starter (meel en water) (20 gram rogge, 70 gram spelt)
100 gram bloem (50 gram volkoren spelt, 50 gram fijne spelt)
2 eetlepels olijfolie
2 gram zout
1 eetlepel pizzakruiden
Zuurdesem crackers pompoen-kaas
Biologische ingrediënten:
200 gram starter (90 gram roggemeel en water)
100 gram bloem (50 gram volkoren meel, 50 gram tarwebloem
2 eetlepels olijfolie
2 gram zout
2 eetlepels pompoenpitten
25 gram geraspte kaas
Bereiding van beide soorten zuurdesem crackers:
kneden
2-4 uur rijzen
plat uitrollen
30 minuten narijzen
10-15 minuten bakken op 200 graden

Vier soorten sladressing
5 eetlepels appel azijn
5 eetlepels olijfolie
naar keuze toevoegen:
5 eetlepels roosvicee en/of 1 eetlepel ketjap manis
Spinazietaart
Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg
een zak biologische diepvriesspinazie
een biologische ui
vier biologische eieren
geraspte kaas
kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, gember, kerriepoeder)
Snipper de ui en fruit deze in olie of boter naar keuze. Voeg de diepvriesspinazie toe en laat het ontdooien. Klop de vier eieren op met de kruiden. Rasp de kaas. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de ovenschaal met bladerdeeg alvast een beetje voorbakken. Meng de eieren, spinazie en uit door elkaar en giet dit mengsel in de bodem van bladerdeeg in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat het bladerdeeg niet verbrandt. Eet smakelijk!
Lasagne Ricotta en Spinazie van Francesco
Voor hoeveel mensen? 6
Welke ingrediënten zijn nodig en hoeveel van elk ingrediënt?
750 gr diepvriesspinazie of 600 gr vers (in het seizoen)
250 gr ricotta
125-200 gr lasagne
60 gr boter
60 gr bloem
600 ml melk
1 ui
40 gr Parmezaanse kaas
2-3 eetlepels olijfolie extra vierge
Hoe bereid je het recept, stap voor stap? Hoe lang duurt het? Wat heb je nodig? Als er een oven nodig is, op hoeveel graden en hoe lang moet het gerecht dan in de oven?
Verwarm de oven voor op 1800C. Maak een bechamelsaus: smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe, meng goed, voeg dan de melk toe en roer tot deze dikker wordt. Voeg zout en nootmuskaat naar smaak toe. Bak de ui een paar minuten in de olie tot hij goudbruin is, voeg dan de spinazie toe en kook tot het meeste water is verdampt. Zet het vuur uit, voeg ricotta toe en meng goed.
Stel de lasagne samen: leg spinazie/ricottasaus op de bodem van een bakje van 20-30. Voeg dan een laagje lasagne toe, dan spinazie, bechamel, lasagne, spinazie, bechamel, enzovoort. Voeg op het einde een laagje Parmezaanse kaas toe. Bak 30 minuten in de oven.
Spinazieschotel van Renske
Voor 4 personen
Welke ingrediënten zijn nodig, en hoeveel van elk ingrediënt?
1 pak diepvries spinazie (+/- 700 gr)
250 gr zilvervliesrijst
4 eieren
1 zakje geraspte oude kaas
Hoe bereidt u het recept, stap voor stap? Hoe lang duurt het? Wat hebt u nodig? Als een oven nodig is, op hoeveel graden en hoe lang moet het gerecht in de oven?
Rijst koken. Alles samen in een ovenschaal gooien. 40 min. Op 220 0C, of 20 min. In magnetron (of tot ei gestold is).
Tip: lekker met kaassaus. Eet smakelijk!
Waarom is het uw favoriete recept?
Makkelijk, goedkoop, met houdbare producten.
Quiche met spinazie-ricotta van Fanny
Voor 4 personen
Welke ingrediënten zijn nodig en hoeveel van elk ingrediënt?
Deeg:
200 gr. Meel
100 gr. Boter of veganistisch alternatief
Water
Zout (of gebruik gezouten boter)
Vulling:
750 gr diepvriesspinazie
250 gr ricotta
2 eieren
Peper / zout
Hoe bereid je het recept, stap voor stap? Hoe lang duurt het? Wat heb je nodig? Als er een oven nodig is, op hoeveel graden en hoe lang moet het gerecht dan in de oven?
Bereid het deeg voor: Meng goed bloem en boter en voeg dan een beetje water toe. Begin met het deeg en voeg indien nodig water toe. Het moet elastisch zijn, maar niet plakkerig. Bewaar vervolgens 10 minuten in de koelkast.
Bereid de vulling voor: Ontdooi de spinazie en roer deze in een pan met wat olie. Meng het uit de pan met de ricotta en eieren.
Spreid het deeg uit in een quichevorm en leg het in een quiche-ovenschaal. Voeg de vulling toe. Bak ongeveer 30 minuten in de oven op 180 0C.
Tip: je kunt het gerecht veganistisch maken, of naar eigen smaak aanpassen, door de vulling te veranderen. Wees creatief!
Aardappelpannenkoek
voor 2 personen
Welke ingrediënten zijn nodig, en hoeveel van elk ingrediënt?
6 aardappels (geraspt)
1-2 eieren
1 ui
1 knoflook
3 lepeltjes havermout
Hoe bereidt u het recept, stap voor stap? Hoe lang duurt het? Wat hebt u nodig? Als een oven nodig is, op hoeveel graden en hoe lang moet het gerecht in de oven?
Rasp de aardappels, snijd ui en knoflook.
Meng aardappels, ui, knoflook, zwarte peper, eieren, havermout, zout.
Bak de pannenkoeken in een pan.
Waarom is het uw favoriete recept?
Simpel en lekker!
Ras el Hanout rijst met kikkererwten en avocado
Voor 2 personen.
Welke ingrediënten zijn nodig en hoeveel van elk ingrediënt?
250 gr Bruine of witte jasmijnrijst
1-2 teentjes knoflook
1 theelepel Ras el Hanout Spice
1 blik kikkererwten (400 gr)
1 avocado
6 hele peperkorrels
3 kruidnagels
1 laurierblad
Hoe bereid je het recept, stap voor stap? Hoe lang duurt het? Wat heb je nodig? Als er een oven nodig is, op hoeveel graden en hoe lang moet het gerecht dan in de oven?
Kook de rijst met de peperkorrels, kruidnagel, laurier en zout.
Rasp de knoflook, bak deze mee met wat olie (2-3 minuten). Voeg ras el hanout kruiden toe.
Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken, voeg toe aan de koekenpan (4-5 minuten).
Snijd de avocado in blokjes, meng de gekookte rijst met kikkererwten en avocado.
Voeg een bosje koriander toe. (20-30 minuten kookproces).
Waarom is het je favoriete recept?
Lekker, vers en snel!
Courgetterolletjes in tomatensaus van Marinus Bouw
Voor 6 personen
Welke ingrediënten zijn nodig, en hoeveel van elk ingrediënt?:
2 courgettes
1 ui
1 teen knoflook
1 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl gedroogde tijm
3 gedroogde laurierblaadjes
1 fles passata di pomodoro (à 690g)
100g groene pesto
100g spinazie
75g rucola
125g ricotta
2 handjes Parmezaanse kaas, geraspt
Olijfolie
Peper/Zout
Pasta
Hoe bereidt u het recept, stap voor stap? Hoe lang duurt het? Wat hebt u nodig? Als een oven nodig is, op hoeveel graden en hoe lang moet het gerecht in de oven?:
Begin met het grillen van de courgettes. Schaaf de courgettes in de lengte in plakken met een kaasschaaf. Verwarm een grillpan op het vuur. Besmeer de plakken courgette met wat olijfolie, peper en zout, gril de plakken aan beide kanten ongeveer 3 minuten. Peper aan beide kanten strooien!!
2 Zet een hapjespan op het vuur voor de tomatensaus. Snipper de ui en fruit deze kort in de hapjespan. Pers de teen knoflook uit en bak kort mee. Voeg de passata toe samen met de paprikapoeder, de tijm en de laurierblaadjes. Laat de saus minimaal 15 minuten pruttelen op laag vuur.
3 Zet een andere pan op het vuur voor de vulling van de courgetterolletjes. Doe wat olijfolie in de pan en bak de spinazie en de rucola tot deze slinken. Voeg de pesto en de ricotta toe en roer net zolang tot het een mooie vulling geworden is. Saus en rolletjes kunnen makkelijk twee dagen in de koelkast bewaard worden.
4 Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
5 Doe de tomatensaus nu in een ovenschaal. Leg ongeveer een eetlepel van de ricottavulling aan een van de uiteindes van de plakken courgette. Rol de plakken op en leg de rolletjes in de tomatensaus in de ovenschaal.
6 Strooi de Parmezaanse kaas over de rolletjes en zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven, tot de kaas mooi gesmolten is. Vanuit de koelkast: 30 minuten
7. Serveer met jouw pasta, bijvoorbeeld penne.
Waarom is het uw favoriete recept?:
Omdat het super lekker is, echt heerlijk!
Spruitjestaart
Ingrediënten
500 g spruitjes
1 ui
een scheutje olijfolie
zout
1 tl komijnzaad of poeder
1 tl karwijzaad of poeder
beetje nootmuskaat
3 eieren
1 dl. room
100 g geraspte oude kaas
1 pak gepelde gekookte kastanjes (rauwe kastanjes: insnijden en 10 minuten koken)
6 blad bladerdeeg
Bereiding
· Spruitjes schoonmaken en beetgaar koken.
· Ui snipperen en kruiden fruiten in de olie.
· Ovenschotel bekleden met bladerdeeg.
· Eieren klutsen en met room mengen.
· Spruitjes, kastanjes, uien, kaas op het deeg verdelen en met de eieren overgieten.
· 40 min in een op 220 C voorverwarmde oven zetten.
Geïnspireerd op:
https://www.odin.nl/recepten/-25135-spruitjestaart/
Kool met kokos en fruit - als salade of groenteprutje
Ingrediënten
1/2 Chinese kool of spitskool
1 kleine zachtzure appel
1 handje gewelde rozijnen
peper en zout naar smaak
2 el gemalen kokos
een paar takjes munt
Bij bereiding als salade:
5 el (walnoot)olie
1-2 el citroensap
1 tl. honing
1 banaan
1 kiwi
Bij bereiding als groenteprutje:
Cashewnoten, geroosterd
1 beker Crème fraîche of kokosmelk
rijst
Kool halveren en in flinterdunne reepjes snijden.
Voor de salade:
· Appels in blokjes snijden en met rozijnen door de kool scheppen.
· Banaan in schrijven snijden en door de salade scheppen.
· Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen.
· Kokos in een droge koekenpan goudgeel roosteren en over de salade strooien.
· Garneren met muntblaadjes en schijfjes kiwi.
Voor het groenteprutje:
· Rijst koken
· Kool bakken in olie en later een beetje water toevoegen
· Creme fraiche / kokosmelk toevoegen
· Apple, kokos en rozijnen toevoegen
· Garneren met cashewnoten en munttakjes
Veranderd naar
https://www.odin.nl/recepten/-23176-spitskoolsalade-met-kokos-en-fruit/
Gegratineerde koolraap met pittige sinaasappelsaus
Ingrediënten 4 personen
· 1 koolraap
· 100 g geraspte oude kaas
· 2 sinaasappels en de schil van
· 1–2 flinke plakjes verse gember of wat gemberpoeder
· 1 volle theel. kummel, karwij-of anijszaad
· 2 eetl. honing of suiker
· 1 eetl. bloem
Bereidingswijze:
· De koolraap schillen en in stevige plakken snijden. De plakken eventueel door midden snijden.
· In ongeveer 25 min. in weinig water gaar koken.
· De koolraap in een ovenschotel met de kaas bestrooien en even in de gril zetten totdat de kaas goudbruin gekleurd is.
· De sinaasappel schillen met een dunschiller en daarna uitpersen.
· Een beetjes sap apart zetten om de bloem mee aan te maken.
· Het resterende sap langzaam aan de kook brengen met de schillen, de gember en de zaadjes.
· Het vuur uitzetten en 10 min. laten trekken.
· De schillen en de gember verwijderen.
· Honing toevoegen.
· De bloem en het overgebleven koude sap goed mengen.
· Het bloempapje bij de warme saus doen.
· Op en klein vlammetje de saus weer aan de kook brengen. Goed roeren totdat de saus iets dikker wordt.
· De saus over de gegratineerde koolraap gieten.
TIP: Maak twee keer zo veel sinaasappelsaus als u nodig heeft. De overgebleven saus kunt u bijvoorbeeld over yoghurt gieten. In de koelkast wordt de saus een stuk dikker. De volgende dag heeft u een lekker toetje.
https://www.odin.nl/recepten/-5194-gegratineerde-koolraap-met-pittige-sinaasappelsaus/ (niet meer online)