Buurtbewoners met smalle beurs willen graag biologisch, duurzaam of gezond eten, maar vinden het vaak te duur. In Duurzaam Utrecht 2030 onderzochten we wat mensen graag willen. In gesprekken met bezoekers van de weggeefwinkel Lunetten kwam het idee voor een kookboek op. De komende tijd verzamelen we de favoriete duurzame, gezonde en betaalbare recepten van buurtbewoners. Die recepten proberen we samen uit. Dan plaatsen we een foto van het gerecht met het recept en een stukje over waarom het recept favoriet is op deze webpagina. Uiteindelijk vragen we een uitgever om het kookboek te publiceren.
22 november 2024 - het Knooppunt Lunetten: info volgt.
Datum: 26 September, 11-12 uur
Vegetarisch, veganistisch, halal, en koosjer menu:
Vrijdag 27 september - duurzame hapjes in het Knooppunt
Wraps, gevulde eieren en snoepgroenten
Duurzame hapjes in het knooppunt op maandagmiddag 30 september: wraps van kip met groenten en knoflooksaus, surinaamse hapjes: hartig deeg met zoete kokosvulling, bladerdeeg met stoofperen uit de oven, bereid met laurier, kruidnagel, kaneel, geleisuiker en water.
Druiven, mandarijnen en tomaatjes.
Voor de volgende keer: koolwraps met gehakt en rijst op prikkertjes
Woensdag 2 oktober - duurzame en gezonde hapjes gedeeld door medewerksters van het wijkgezondheidscentrum bij het Knooppunt Lunetten: naan met dips, gevulde eieren in bietensap, en dadel-amandel-kokos hapjes.
Datum: 16 oktober, vanaf 17.30 uur. Menu: pompoensoep, couscous met kip of vega, luxe dessert met taart, Griekse yoghurt met walnoten
Datum 17 oktober, vanaf 11 uur. Menu: couscousmaaltijd met kip of vega, recept van Milouda (Kookgroep Kanaleneiland), ingrediënten via Stadsdiner Utrecht.
Acht koks werkten mee aan een gezamenlijke maaltijd voor dertig gasten, bestaande uit een welkomstdrankje, groentesoep met crackers, macaroni, quiches, spinazietaart, salades, bijgerechtjes en een heerlijk toetje. Lees hier meer over de avond en de gerechten.
Zuurdesem crackers a la pizza
Biologische ingrediënten:
200 gram starter (meel en water) (20 gram rogge, 70 gram spelt)
100 gram bloem (50 gram volkoren spelt, 50 gram fijne spelt)
2 eetlepels olijfolie
2 gram zout
1 eetlepel pizzakruiden
Zuurdesem crackers pompoen-kaas
Biologische ingrediënten:
200 gram starter (90 gram roggemeel en water)
100 gram bloem (50 gram volkoren meel, 50 gram tarwebloem
2 eetlepels olijfolie
2 gram zout
2 eetlepels pompoenpitten
25 gram geraspte kaas
Bereiding van beide soorten zuurdesem crackers:
kneden
2-4 uur rijzen
plat uitrollen
30 minuten narijzen
10-15 minuten bakken op 200 graden
Vier soorten sladressing
5 eetlepels appel azijn
5 eetlepels olijfolie
naar keuze toevoegen:
5 eetlepels roosvicee en/of 1 eetlepel ketjap manis
Spinazietaart
Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg
een zak biologische diepvriesspinazie
een biologische ui
vier biologische eieren
geraspte kaas
kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, gember, kerriepoeder)
Snipper de ui en fruit deze in olie of boter naar keuze. Voeg de diepvriesspinazie toe en laat het ontdooien. Klop de vier eieren op met de kruiden. Rasp de kaas. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de ovenschaal met bladerdeeg alvast een beetje voorbakken. Meng de eieren, spinazie en uit door elkaar en giet dit mengsel in de bodem van bladerdeeg in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat het bladerdeeg niet verbrandt. Eet smakelijk!
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Wilt u activiteiten van Duurzaam Utrecht 2030 financieel steunen? Scan dan de QR-code hiernaast.
Alle donaties die binnenkomen besteden we aan onkosten van projecten waar mensen met smalle beurs zelf voordeel van hebben.
Van mei t/m juli 2024 zijn dat cadeaubonnen voor biologisch eten voor bezoekers van Bij Bosshardt in Kanaleneiland.
Helaas heeft Duurzaam Utrecht 2030 momenteel geen ANBI status. omdat het een informeel netwerk is. Uw donatie komt op de rekening van de coordinator: eenmanszaak Malsch TechnoValuation, (2e handelsnaam EthicSchool) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Utrecht onder nummer 30153543.
Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl als u meer wilt weten.