Stagiaire Julia Wesselink presenteerde 30 januari haar strategisch advies waarmee we in Utrecht een omslag kunnen maken naar biologisch eten met smalle beurs. Het eerste doel is om biologisch eten binnen bereik te brengen van mensen met weinig geld. Daarvoor moeten we duidelijke doelen formuleren, zoals ‘binnen 3 jaar werken we samen met minstens 3 biologische winkels, 3 stadsboerderijen en 30 huishoudens met een laag inkomen in een inkoopcoöperatie waarin ze samen sparen en betaalbare duurzame producten inkopen’.
Verder moet de website duurzaamutrecht2030.nl overzichtelijker worden, en moeten we haalbaarder doelen formuleren. In plaats van te wachten tot de gemeente Utrecht de regels voor U-pas verandert zodat mensen het tegoed mogen gebruiken om biologisch eten te kopen, kunnen we winkeliers die biologisch eten verkopen vragen om op eigen kosten U-pashouders korting te geven. Julia stelde ook voor om uit te zoeken hoe duurzaam het aanbod van populaire Turkse en Marokkaanse winkels is, waar veel mensen met minder geld al boodschappen doen.
Julia raadt aan dat we de komende 3 jaar met partners In de stad Utrecht werken aan bewustwording en sterkere invloed op de kwaliteit en productie van het dagelijks eten: ‘Weet wat u eet, en verbouw het zelf’. Julia heeft haar aanbevelingen samengevat in de poster Malsch, I., & Wesselink, J. (2025). Strategic advice poster DuurzaamUtrecht2030. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.14801518
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl