Reflections on a transformative experience

Giulia Malisani • 28 augustus 2024

My internship at Duurzaam Utrecht 2030 was a truly transformative experience that offered deep insights into the complexities of promoting sustainable living within the rich diversity of a city like Utrecht.

When I started my internship, I was not sure of what to expect and the experience turned out to be far more hands-on and practical than I had anticipated. My biggest takeaway was that sustainability goes well beyond policies and technologies: it is actually deeply rooted in the daily lives of people and their unique circumstances. This experience reinforced my belief in the essential connection between scientific understanding and societal impact. As a matter of fact, one of the most satisfying aspects of the internship was seeing how our findings could potentially inform future initiatives and policies. It was extremely rewarding to know that the work we did could contribute to making sustainable living more accessible to everyone in Utrecht.

Additionally, the internship provided me with the opportunity to engage with many of Utrecht's (sustainability) initiatives and actively participate in them. Coming from a small town, I was amazed by the number of sustainability efforts happening in the city and the dedication of the people involved. What genuinely surprised me was that most of the participants were not young people or students, as I had expected, but rather older individuals who are deeply committed to sustainability and their community.

Overall, I am truly grateful for this experience, as it provided several avenues for growth, both personally, by enhancing my communication and organizational skills, and professionally, by offering new connections and fresh perspectives on the field of sustainability. I want to thank Ineke for this opportunity and for the inspiring work she is doing!

 

I really hope all future interns will have the same enlightening experience I had and make the most out of this opportunity. Here’s some advice based on my experience:

-           Don’t hesitate to ask questions, even if they seem basic. The more you understand your tasks and the work of those around you, the better your contributions will be. Most people are more than happy to help you out and share their knowledge.

-           Don’t get discouraged if progress feels slow and things take longer than expected. Don’t be afraid to follow up or explore a new approach if needed.

-           Make an effort to connect with others as much as possible. I discovered that people are a treasure of knowledge and experiences (especially when coming from a different background than yours), which can be incredibly valuable for your research and enriching on a personal level.

-           Stay flexible because sometimes things do not go as planned, and that’s okay. Unexpected changes could open the door to new opportunities.

Good luck!

door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .