October report: Organic produce vouchers

Ollie Kohn-Haskins • 24 oktober 2023

Feedback from Participants

This month, we continued our work at the Stichting Limoenz giveaway shop: distributing vouchers for organic groceries and getting feedback from participants who used them, and made many new contacts with people excited to participate. Read the full reports here: in English or Dutch.


As in our previous surveying, we found that participants emphasized the
inaccessibility and price of organic produce. Even though they know that organic produce is healthier, and could help them manage critical health issues such as diabetes, they do not have the time to commute to a specialty store and are not able to afford many products (especially fresh fruit and nuts). The government needs to decrease VAT on organic produce to ensure the health of our community


Participants also raised concerns about the lack of information available about healthy eating and cooking, and the negative impacts of pesticides (on us and on the environment). We need to come together as a community to organize more events surrounding these topics and create change!


"Big companies stuff everything with additives that make you sick. If you give people a cup of

poison, they don't take it, but in the supermarket they sell products with (agricultural) poison,

namely pesticides on fruit and vegetables."


Additionally, participants expressed that stores that sell organic produce often
seem less inviting than larger supermarkets, especially in regards to Ekovers. This has to do with the lack of demand for organic produce (as is it too expensive!) which means that organic stores cannot display as much food, as it may go bad before it is purchased. To improve this, organic produce stores could focus on advertising, joining Too Good To Go to make sure no food is wasted, or promoting the possibility of the U-Pass. On the topic of food waste, food exchange shelves need to become more visible and centralized, and better managed.


Overall, we received
positive feedback from participants who used our organic grocery vouchers.



“It’s a world of difference from regular fruit from the supermarket.”


door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .