Blogopmaak

Maak duurzaam leven met weinig geld mogelijk

Ineke Malsch • 6 december 2023

Verslag workshop 27-11-2023, Social Impact Factory aan de Gracht

Twintig mensen (11 v/9 m) brainstormden over drie uitdagingen om duurzaam leven met smalle beurs mogelijk te maken: biologisch eten, sociaal moestuinieren en mobiliteitsarmoede. Giulia Malisani opende de workshop met een korte presentatie over de missie en visie van Duurzaam Utrecht 2030. Ze leidde een ijsbreker, waar deelnemers zich voorstelden en een Aha-moment deelden.

Tijdens een open podium vertelden deelnemers wat zij of hun organisatie bijdroegen aan duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid in Utrecht. De Voedselraad in oprichting wil de huidige fragmentatie in het gemeentelijke voedselbeleid tegengaan door een holistische, groene en sociale visie te ontwikkelen. Ze willen zowel de klimaatcrisis als sociale ongelijkheid tegengaan. Binnenkort gaan ze een manifest schrijven om de focuspunten rond voeding in de lopende collegeperiode te verbinden. De Partij voor de Dieren voert oppositie in de gemeenteraad, en richt zich ook op een beter voedselbeleid. De Buurtbuik kookt gratis maaltijden van voedsel dat anders weggegooid wordt, waarbij iedereen mag aanschuiven. Dit brengt buurtbewoners samen. In Duurzaam Utrecht 2030 is een proef met gesubsidieerde biologische boodschappen gedaan in Lunetten. Een sociaal ondernemer creëert een markttuin in de stad, op Kanaleneiland, een buurt die sociaal onder druk staat. Hij houdt van tuinieren en voedsel verbouwen. Het doel is om voedsel heel lokaal te verbouwen en af te zetten. Hij gaat in gesprek met de gemeente om open ruimtes in de stad te gebruiken om voedsel te verbouwen. Drie studenten van de Universiteit Utrecht volgen het vak Knowledge for Society en willen graag een opdracht doen voor Duurzaam Utrecht 2030. Twee studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht publiceren een interview en een artikel over deze workshop op de website van de hogeschool, en zijn nieuwsgierig. HovenHier heeft contact met Straatboer in Zwolle, die naar Utrecht komen. Ze wippen tegels in grote tuinen van sociale huurwoningen om nieuwe buurttuinen te creëren. Een bezoeker probeert duurzaam te leven in de praktijk. Een Groen Links-gemeenteraadslid is bezig met duurzaamheid in het dagelijks leven en duurzaam eten, en zet zich in voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

 

De deelnemers brainstormden in drie groepen over biologisch eten, sociaal moestuinieren en mobiliteitsarmoede. Download hier het volledige verslag.


Wilt u met ons samenwerken om duurzaam wonen met een laag budget mogelijk te maken? Kom naar de Domkerk op vrijdag 15 december, 16.00-18.00 uur. Of neem contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl.

door Ineke Malsch 27 maart 2025
In gesprek over biologisch eten met smalle beurs met sobere eters van Tuindorp- en Pauluskerk
door Ineke Malsch 24 maart 2025
Het kookboekproject 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten valt in de smaak
door Ineke Malsch 19 maart 2025
Read about our achievements and plans for 2025
door Ineke Malsch 19 maart 2025
Lees het verslag van onze activiteiten en vooruitblik
door Ineke Malsch 12 maart 2025
Geef Transwijkers geredde groenten te eten
door Ineke Malsch 7 maart 2025
Utrechtse parochies collecteren voor toegankelijk duurzaam onderwijs en fruitbomen
door Ineke Malsch 3 maart 2025
Newsletter Duurzaam Utrecht 2030 - March 2025
door Ineke Malsch 3 maart 2025
Nieuwsbrief Duurzaam Utrecht 2030 - maart 2025
door Daniella Mires Valdez 27 februari 2025
An interview with Niek Verlaan
door Ineke Malsch 25 februari 2025
Op 10 december 2024 pitchten Julia Wesselink en Elliot Donohadi onze campagne 'Koop een product, geef een product' tijdens de LIFT! 2024 pitchavond in Club Raum, Leidsche Rijn
Meer posts
Share by: