Blogopmaak

Maak duurzaam leven met weinig geld mogelijk

Ineke Malsch • 6 december 2023

Verslag workshop 27-11-2023, Social Impact Factory aan de Gracht

Twintig mensen (11 v/9 m) brainstormden over drie uitdagingen om duurzaam leven met smalle beurs mogelijk te maken: biologisch eten, sociaal moestuinieren en mobiliteitsarmoede. Giulia Malisani opende de workshop met een korte presentatie over de missie en visie van Duurzaam Utrecht 2030. Ze leidde een ijsbreker, waar deelnemers zich voorstelden en een Aha-moment deelden.

Tijdens een open podium vertelden deelnemers wat zij of hun organisatie bijdroegen aan duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid in Utrecht. De Voedselraad in oprichting wil de huidige fragmentatie in het gemeentelijke voedselbeleid tegengaan door een holistische, groene en sociale visie te ontwikkelen. Ze willen zowel de klimaatcrisis als sociale ongelijkheid tegengaan. Binnenkort gaan ze een manifest schrijven om de focuspunten rond voeding in de lopende collegeperiode te verbinden. De Partij voor de Dieren voert oppositie in de gemeenteraad, en richt zich ook op een beter voedselbeleid. De Buurtbuik kookt gratis maaltijden van voedsel dat anders weggegooid wordt, waarbij iedereen mag aanschuiven. Dit brengt buurtbewoners samen. In Duurzaam Utrecht 2030 is een proef met gesubsidieerde biologische boodschappen gedaan in Lunetten. Een sociaal ondernemer creëert een markttuin in de stad, op Kanaleneiland, een buurt die sociaal onder druk staat. Hij houdt van tuinieren en voedsel verbouwen. Het doel is om voedsel heel lokaal te verbouwen en af te zetten. Hij gaat in gesprek met de gemeente om open ruimtes in de stad te gebruiken om voedsel te verbouwen. Drie studenten van de Universiteit Utrecht volgen het vak Knowledge for Society en willen graag een opdracht doen voor Duurzaam Utrecht 2030. Twee studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht publiceren een interview en een artikel over deze workshop op de website van de hogeschool, en zijn nieuwsgierig. HovenHier heeft contact met Straatboer in Zwolle, die naar Utrecht komen. Ze wippen tegels in grote tuinen van sociale huurwoningen om nieuwe buurttuinen te creëren. Een bezoeker probeert duurzaam te leven in de praktijk. Een Groen Links-gemeenteraadslid is bezig met duurzaamheid in het dagelijks leven en duurzaam eten, en zet zich in voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

 

De deelnemers brainstormden in drie groepen over biologisch eten, sociaal moestuinieren en mobiliteitsarmoede. Download hier het volledige verslag.


Wilt u met ons samenwerken om duurzaam wonen met een laag budget mogelijk te maken? Kom naar de Domkerk op vrijdag 15 december, 16.00-18.00 uur. Of neem contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl.

door Ineke Malsch 19 februari 2025
Lees de feedback op de presentatie van Daniella Mires en geef je eigen visie op 22 februari 2025 in Buurthuis Rosa
door Ineke Malsch 19 februari 2025
Check out the feedback on Daniella Mires’ presentation and offer your own views on 22 February 2025 in Buurthuis Rosa
door Daniella Mires Valdez 10 februari 2025
Interview with Fred Dekkers
door Ineke Malsch 6 februari 2025
Een onderzoeksrapport over de voedingswensen van mensen met een smalle(re) beurs uit de omstreken van ‘s-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 6 februari 2025
A research report on the dietary needs of people with a narrow(er) budget from the vicinity of 's-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Lees Julia Wesselink’s strategisch voedseladvies voor Duurzaam Utrecht 2030
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Read Julia Wesselink's strategic food advice for Sustainable Utrecht 2030
door Ineke Malsch 13 januari 2025
Op zaterdag 11 januari 2025 gingen zes bewoners van het AZC aan de Joseph Haydnlaan mee naar de vaste stopplaats van de mobiele verpakkingsvrije winkel van Loos Utrecht, om 12.30 uur bij Buurten in de Fabriek. Een vrouw en vijf mannen kochten met tegoedbonnen verschillende verpakkingsvrije biologische kruidenierswaren. Hiermee verzamelden we aanvullende informatie bij de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen op Kanaleneiland van najaar 2024. Noten waren het populairst, en sommigen kochten ook snoep. Deelnemer 1 kocht frambozen in chocolade, geroosterde en gezouten pistachenoten, en vegan zuurwormen voor haar kinderen. De zuurwormen zijn geschikt voor een halal-dieet, omdat het geen gelatine op basis van varkenshuid bevat. Deelnemer 2 kocht geroosterde en gezouten pistachenoten. Deelnemer 3 kocht walnoten, chocolade, chiazaden en gemengde noten. Zijn tip voor de toekomst is om uitstapjes naar boerderijen te organiseren, om daar meer te leren over biologische landbouwmethoden. In een eerder AZC bij Maastricht, werkte hij als vrijwilliger op een boerderij. Deelnemer 4 kocht gemengde noten, hazelnoten en pistachenoten. Deelnemer 5 wilde in de toekomst niet veel biologische producten kopen. Het bezwaar is dat hij een zoutarm dieet heeft en dus niet veel gezouten noten mag eten. Bovendien heeft de dokter in een eerder AZC ontdekt dat hij diabetes heeft. Daarom mag hij niet teveel snoepen. Nu kocht hij pinda’s, pistachenoten, en gemengde noten, half met en half zonder zout. Alle deelnemers vonden de gekochte producten lekker, en vonden de mobiele winkel van Loos Utrecht goed. Ook de winkelier was vriendelijk en goed. Op 29 januari hang ik het verslag van dit uitstapje naar Loos Utrecht op bij A Beautiful Mess, tijdens de volgende bijeenkomst die De Voorkamer daar organiseert.
door Ineke Malsch 13 januari 2025
On Saturday, January 11, 2025, six residents of the asylum seekers' center on Joseph Haydnlaan went to the regular stop of the mobile packaging-free store of Loos Utrecht, at 12:30 p.m. at Buurten in de Fabriek. A woman and five men bought various packaging-free organic groceries with vouchers. With this, we collected additional information from the autumn 2024 trial with subsidised organic groceries on Kanaleneiland. Nuts were the most popular, and some also bought candy. Participant 1 bought raspberries in chocolate, roasted and salted pistachios, and vegan barourworms for her children. The barourworms are suitable for a halal diet, as it does not contain gelatin based on pig skin. Participant 2 bought roasted and salted pistachios. Participant 3 bought walnuts, chocolate, chia seeds and mixed nuts. His tip for the future is to organize trips to farms to learn more about organic farming methods. In an earlier asylum seekers' center near Maastricht, he worked as a volunteer on a farm. Participant 4 bought mixed nuts, hazelnuts and pistachios. Participant 5 did not want to buy many organic products in the future. The objection is that he has a low-salt diet and is therefore not allowed to eat a lot of salted nuts. Moreover, the doctor discovered in a previous asylum seekers' centre that he has diabetes. That is why he should not eat too many sweets. Now he bought peanuts, pistachios, and mixed nuts, half with and half without salt.  All participants liked the purchased products, and liked the mobile store of Loos Utrecht. The shopkeeper was also friendly and good. On January 29, I will hang the report of this trip to Loos Utrecht at A Beautiful Mess, during the next meeting that De Voorkamer organizes there.
door Ineke Malsch 6 januari 2025
Duurzaam Utrecht 2030 nieuwsbrief januari 2025
Meer posts
Share by: