Blogopmaak

Koken en mentaal bewegen in De Verbinding

Ineke Malsch • 11 december 2023

Word ook actief en werk samen in Zuilen

In de laatste week van november nam ik deel aan twee activiteiten in Buurtwerkkamer De Verbinding in Zuilen. Woensdagmiddag 29 november liet coördinator Sunita samen met gastheer Mehmet zien hoe je in een half uur voor niet veel meer dan 10 euro een maaltijd voor vier personen op tafel zet: BB-kip met rijst. Het menu bestaat uit gekookte rijst en een eenpansgerecht van kip, ui, bruine bonen en tomatenpuree, aangevuld met boontjes. De Surinaamse keuken is een mix verschillende culturen en gerechten. Bij de Indonesische keuken is ketjap de basis, de Hindoestaanse keuken kent de massala, en de Creoolse keuken kent veel aardproducten o.a. cassave als basis. Donderdagochtend 30 november leidde Sunita ademhalingsoefeningen en meditatie met dames uit de wijk. De deelneemsters vertelden dat ze hierdoor rustiger waren en beter omgingen met stress.

Momenteel is De Verbinding open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur, met verschillende activiteiten.  Eens in de veertien dagen komt een groep van 10 tot soms wel 20 mensen eten, op vrijdag tot 19 uur. Donderdag is er ook samen lunchen. De populairste activiteit is momenteel bloemschikken. Dit brengt mensen bij elkaar en fleurt het leven op. In 2024 zal ook de Marokkaanse vrouwengroep elke maandag en vrijdag bij elkaar komen.

De nadruk ligt op activiteiten waarmee mensen op hun eigen manier gestimuleerd worden weer actief te worden op de arbeidsmarkt. Werk is belangrijk voor mensen. De stap van 100% thuis zitten naar 100% werken is groot, en De Verbinding helpt mensen in de tussentijd zichzelf te herontdekken. Ieder doet dat op eigen tempo en houdt zelf de regie.

Als u zelf wilt meewerken of iets aan te bieden hebt, is daar ruimte voor. Zo was er een speelgoed-weggeefmiddag, waar speelgoed waar iemand vanaf wilde een nieuwe bestemming vond, en is er een weggeefhoek voor kleding en huishoudelijke spullen. Er is ook een voor- en achtertuin. De voortuin is recent opgeknapt, maar om de achtertuin mooi te maken en bij te houden zoekt Sunita nog iemand.

De Verbinding is onderdeel van de Buurtwerkkamer coöperatie, waarmee ze regelmatig overleggen over stagiaires en de plaatsing van mensen op een werkervaringsplek in opdracht van de gemeente Utrecht. Ze communiceren actief over hun aanbod via sociale media, flyers en mond-tot-mond reclame. Het komend jaar werken ze samen met het recent opgerichte stagebureau uit Overvecht, van MBO Utrecht, DOK030 en St. ASHA, om studenten aan een stageplek en daarmee een duurzame toekomst te helpen. De studenten gaan, met een concrete opdracht, onderzoek doen naar behoeften van mensen in de wijk en daar projecten voor opzetten. De Buurtwerkkamer moet elk jaar opnieuw subsidie aanvragen en het zou makkelijker zijn als er meer structurele financiering beschikbaar was. De organisatie bereikt mensen onderaan in de samenleving die niet snel in beeld komen bij andere organisaties. In het Schoon Schip project hebben ze bijvoorbeeld met steun van Nationale Nederlanden mensen uit schulden geholpen die niet naar de schuldhulpverlening hoeven.

Na de kerstvakantie bent u weer welkom bij de activiteiten van De Verbinding. Kijk voor meer info op buurtwerkkamerdeverbinding.nl.

door Ineke Malsch 19 februari 2025
Lees de feedback op de presentatie van Daniella Mires en geef je eigen visie op 22 februari 2025 in Buurthuis Rosa
door Ineke Malsch 19 februari 2025
Check out the feedback on Daniella Mires’ presentation and offer your own views on 22 February 2025 in Buurthuis Rosa
door Daniella Mires Valdez 10 februari 2025
Interview with Fred Dekkers
door Ineke Malsch 6 februari 2025
Een onderzoeksrapport over de voedingswensen van mensen met een smalle(re) beurs uit de omstreken van ‘s-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 6 februari 2025
A research report on the dietary needs of people with a narrow(er) budget from the vicinity of 's-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Lees Julia Wesselink’s strategisch voedseladvies voor Duurzaam Utrecht 2030
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Read Julia Wesselink's strategic food advice for Sustainable Utrecht 2030
door Ineke Malsch 13 januari 2025
Op zaterdag 11 januari 2025 gingen zes bewoners van het AZC aan de Joseph Haydnlaan mee naar de vaste stopplaats van de mobiele verpakkingsvrije winkel van Loos Utrecht, om 12.30 uur bij Buurten in de Fabriek. Een vrouw en vijf mannen kochten met tegoedbonnen verschillende verpakkingsvrije biologische kruidenierswaren. Hiermee verzamelden we aanvullende informatie bij de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen op Kanaleneiland van najaar 2024. Noten waren het populairst, en sommigen kochten ook snoep. Deelnemer 1 kocht frambozen in chocolade, geroosterde en gezouten pistachenoten, en vegan zuurwormen voor haar kinderen. De zuurwormen zijn geschikt voor een halal-dieet, omdat het geen gelatine op basis van varkenshuid bevat. Deelnemer 2 kocht geroosterde en gezouten pistachenoten. Deelnemer 3 kocht walnoten, chocolade, chiazaden en gemengde noten. Zijn tip voor de toekomst is om uitstapjes naar boerderijen te organiseren, om daar meer te leren over biologische landbouwmethoden. In een eerder AZC bij Maastricht, werkte hij als vrijwilliger op een boerderij. Deelnemer 4 kocht gemengde noten, hazelnoten en pistachenoten. Deelnemer 5 wilde in de toekomst niet veel biologische producten kopen. Het bezwaar is dat hij een zoutarm dieet heeft en dus niet veel gezouten noten mag eten. Bovendien heeft de dokter in een eerder AZC ontdekt dat hij diabetes heeft. Daarom mag hij niet teveel snoepen. Nu kocht hij pinda’s, pistachenoten, en gemengde noten, half met en half zonder zout. Alle deelnemers vonden de gekochte producten lekker, en vonden de mobiele winkel van Loos Utrecht goed. Ook de winkelier was vriendelijk en goed. Op 29 januari hang ik het verslag van dit uitstapje naar Loos Utrecht op bij A Beautiful Mess, tijdens de volgende bijeenkomst die De Voorkamer daar organiseert.
door Ineke Malsch 13 januari 2025
On Saturday, January 11, 2025, six residents of the asylum seekers' center on Joseph Haydnlaan went to the regular stop of the mobile packaging-free store of Loos Utrecht, at 12:30 p.m. at Buurten in de Fabriek. A woman and five men bought various packaging-free organic groceries with vouchers. With this, we collected additional information from the autumn 2024 trial with subsidised organic groceries on Kanaleneiland. Nuts were the most popular, and some also bought candy. Participant 1 bought raspberries in chocolate, roasted and salted pistachios, and vegan barourworms for her children. The barourworms are suitable for a halal diet, as it does not contain gelatin based on pig skin. Participant 2 bought roasted and salted pistachios. Participant 3 bought walnuts, chocolate, chia seeds and mixed nuts. His tip for the future is to organize trips to farms to learn more about organic farming methods. In an earlier asylum seekers' center near Maastricht, he worked as a volunteer on a farm. Participant 4 bought mixed nuts, hazelnuts and pistachios. Participant 5 did not want to buy many organic products in the future. The objection is that he has a low-salt diet and is therefore not allowed to eat a lot of salted nuts. Moreover, the doctor discovered in a previous asylum seekers' centre that he has diabetes. That is why he should not eat too many sweets. Now he bought peanuts, pistachios, and mixed nuts, half with and half without salt.  All participants liked the purchased products, and liked the mobile store of Loos Utrecht. The shopkeeper was also friendly and good. On January 29, I will hang the report of this trip to Loos Utrecht at A Beautiful Mess, during the next meeting that De Voorkamer organizes there.
door Ineke Malsch 6 januari 2025
Duurzaam Utrecht 2030 nieuwsbrief januari 2025
Meer posts
Share by: