Blogopmaak

Enable sustainable living on a tight budget

Ineke Malsch • 6 december 2023

Report workshop 27-11-2023, Social Impact Factory aan de Gracht

Twenty people (11 f/9 m) brainstormed about three challenges to make sustainable living possible on a tight budget: organic food, social vegetable gardening and mobility poverty. Giulia Malisani opened the workshop with a short presentation about the mission and vision of Sustainable Utrecht 2030. She led an icebreaker, where participants introduced themselves and shared an Aha moment.



During an open stage, participants talked about what they or their organization contributed to sustainability and social justice in Utrecht. The Food Council in formation wants to combat the current fragmentation in municipal food policy by developing a holistic, green and social vision. They want to combat both the climate crisis and social inequality. Soon they will write a manifesto to connect the focus points on nutrition in the current council period. The Partij voor de Dieren is in opposition in the city council, and also focuses on a better food policy. De Buurtbuik cooks free meals from food that would otherwise be thrown away, where everyone is welcome to join. This brings local residents together. In Sustainable Utrecht 2030, a trial with subsidised organic groceries was carried out in Lunetten. A social entrepreneur creates a market garden in the city, on Kanaleneiland, a neighbourhood that is under social pressure. He enjoys gardening and growing food. The goal is to grow and sell food very locally. He is going to talk to the municipality about using open spaces in the city to grow food. Three students from Utrecht University are taking the course Knowledge for Society and would like to do an assignment for Sustainable Utrecht 2030. Two journalism students from the University of Applied Sciences Utrecht published an interview and an article about this workshop on the website of the University of Applied Sciences, and are curious. HovenHier is in contact with Straatboer in Zwolle, who are coming to Utrecht. They flip tiles into large gardens of social housing to create new community gardens. A visitor tries to live sustainably in practice. A Groen Links city councillor is working on sustainability in daily life and sustainable food, and is committed to the Sustainable Development Goals.


The participants brainstormed in three groups about organic food, social vegetable gardening and mobility poverty. Download the full report here.


Do you want to collaborate with us in enabling sustainable living with a low budget? Join us in the Domkerk on Friday 15 December, 16.00-18.00 hrs. Or contact ineke@duurzaamutrecht2030.nl.


door Ineke Malsch 19 februari 2025
Lees de feedback op de presentatie van Daniella Mires en geef je eigen visie op 22 februari 2025 in Buurthuis Rosa
door Ineke Malsch 19 februari 2025
Check out the feedback on Daniella Mires’ presentation and offer your own views on 22 February 2025 in Buurthuis Rosa
door Daniella Mires Valdez 10 februari 2025
Interview with Fred Dekkers
door Ineke Malsch 6 februari 2025
Een onderzoeksrapport over de voedingswensen van mensen met een smalle(re) beurs uit de omstreken van ‘s-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 6 februari 2025
A research report on the dietary needs of people with a narrow(er) budget from the vicinity of 's-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Lees Julia Wesselink’s strategisch voedseladvies voor Duurzaam Utrecht 2030
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Read Julia Wesselink's strategic food advice for Sustainable Utrecht 2030
door Ineke Malsch 13 januari 2025
Op zaterdag 11 januari 2025 gingen zes bewoners van het AZC aan de Joseph Haydnlaan mee naar de vaste stopplaats van de mobiele verpakkingsvrije winkel van Loos Utrecht, om 12.30 uur bij Buurten in de Fabriek. Een vrouw en vijf mannen kochten met tegoedbonnen verschillende verpakkingsvrije biologische kruidenierswaren. Hiermee verzamelden we aanvullende informatie bij de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen op Kanaleneiland van najaar 2024. Noten waren het populairst, en sommigen kochten ook snoep. Deelnemer 1 kocht frambozen in chocolade, geroosterde en gezouten pistachenoten, en vegan zuurwormen voor haar kinderen. De zuurwormen zijn geschikt voor een halal-dieet, omdat het geen gelatine op basis van varkenshuid bevat. Deelnemer 2 kocht geroosterde en gezouten pistachenoten. Deelnemer 3 kocht walnoten, chocolade, chiazaden en gemengde noten. Zijn tip voor de toekomst is om uitstapjes naar boerderijen te organiseren, om daar meer te leren over biologische landbouwmethoden. In een eerder AZC bij Maastricht, werkte hij als vrijwilliger op een boerderij. Deelnemer 4 kocht gemengde noten, hazelnoten en pistachenoten. Deelnemer 5 wilde in de toekomst niet veel biologische producten kopen. Het bezwaar is dat hij een zoutarm dieet heeft en dus niet veel gezouten noten mag eten. Bovendien heeft de dokter in een eerder AZC ontdekt dat hij diabetes heeft. Daarom mag hij niet teveel snoepen. Nu kocht hij pinda’s, pistachenoten, en gemengde noten, half met en half zonder zout. Alle deelnemers vonden de gekochte producten lekker, en vonden de mobiele winkel van Loos Utrecht goed. Ook de winkelier was vriendelijk en goed. Op 29 januari hang ik het verslag van dit uitstapje naar Loos Utrecht op bij A Beautiful Mess, tijdens de volgende bijeenkomst die De Voorkamer daar organiseert.
door Ineke Malsch 13 januari 2025
On Saturday, January 11, 2025, six residents of the asylum seekers' center on Joseph Haydnlaan went to the regular stop of the mobile packaging-free store of Loos Utrecht, at 12:30 p.m. at Buurten in de Fabriek. A woman and five men bought various packaging-free organic groceries with vouchers. With this, we collected additional information from the autumn 2024 trial with subsidised organic groceries on Kanaleneiland. Nuts were the most popular, and some also bought candy. Participant 1 bought raspberries in chocolate, roasted and salted pistachios, and vegan barourworms for her children. The barourworms are suitable for a halal diet, as it does not contain gelatin based on pig skin. Participant 2 bought roasted and salted pistachios. Participant 3 bought walnuts, chocolate, chia seeds and mixed nuts. His tip for the future is to organize trips to farms to learn more about organic farming methods. In an earlier asylum seekers' center near Maastricht, he worked as a volunteer on a farm. Participant 4 bought mixed nuts, hazelnuts and pistachios. Participant 5 did not want to buy many organic products in the future. The objection is that he has a low-salt diet and is therefore not allowed to eat a lot of salted nuts. Moreover, the doctor discovered in a previous asylum seekers' centre that he has diabetes. That is why he should not eat too many sweets. Now he bought peanuts, pistachios, and mixed nuts, half with and half without salt.  All participants liked the purchased products, and liked the mobile store of Loos Utrecht. The shopkeeper was also friendly and good. On January 29, I will hang the report of this trip to Loos Utrecht at A Beautiful Mess, during the next meeting that De Voorkamer organizes there.
door Ineke Malsch 6 januari 2025
Duurzaam Utrecht 2030 nieuwsbrief januari 2025
Meer posts
Share by: