Enable sustainable living on a tight budget

Ineke Malsch • 6 december 2023

Report workshop 27-11-2023, Social Impact Factory aan de Gracht

Twenty people (11 f/9 m) brainstormed about three challenges to make sustainable living possible on a tight budget: organic food, social vegetable gardening and mobility poverty. Giulia Malisani opened the workshop with a short presentation about the mission and vision of Sustainable Utrecht 2030. She led an icebreaker, where participants introduced themselves and shared an Aha moment.



During an open stage, participants talked about what they or their organization contributed to sustainability and social justice in Utrecht. The Food Council in formation wants to combat the current fragmentation in municipal food policy by developing a holistic, green and social vision. They want to combat both the climate crisis and social inequality. Soon they will write a manifesto to connect the focus points on nutrition in the current council period. The Partij voor de Dieren is in opposition in the city council, and also focuses on a better food policy. De Buurtbuik cooks free meals from food that would otherwise be thrown away, where everyone is welcome to join. This brings local residents together. In Sustainable Utrecht 2030, a trial with subsidised organic groceries was carried out in Lunetten. A social entrepreneur creates a market garden in the city, on Kanaleneiland, a neighbourhood that is under social pressure. He enjoys gardening and growing food. The goal is to grow and sell food very locally. He is going to talk to the municipality about using open spaces in the city to grow food. Three students from Utrecht University are taking the course Knowledge for Society and would like to do an assignment for Sustainable Utrecht 2030. Two journalism students from the University of Applied Sciences Utrecht published an interview and an article about this workshop on the website of the University of Applied Sciences, and are curious. HovenHier is in contact with Straatboer in Zwolle, who are coming to Utrecht. They flip tiles into large gardens of social housing to create new community gardens. A visitor tries to live sustainably in practice. A Groen Links city councillor is working on sustainability in daily life and sustainable food, and is committed to the Sustainable Development Goals.


The participants brainstormed in three groups about organic food, social vegetable gardening and mobility poverty. Download the full report here.


Do you want to collaborate with us in enabling sustainable living with a low budget? Join us in the Domkerk on Friday 15 December, 16.00-18.00 hrs. Or contact ineke@duurzaamutrecht2030.nl.


door Ineke Malsch 20 oktober 2025
Het Huis van Actief Burgerschap maakt dialoog over slimme, duurzame en sociale landbouw mogelijk
door Ineke Malsch 20 oktober 2025
The House of Active Citizenship facilitates dialogue on smart, sustainable and social agriculture
door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon