Blogopmaak

Het Knooppunt Lunetten verzamelt mensen rond de eettafel

Ineke Malsch • 12 november 2024

Buurtbewoners proefden elkaars recepten voor het kookboek ‘Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’

“Het recept is heel eenvoudig,” zeiden verschillende koks die hun eigengemaakte soep, hapjes of lunch deelden met bezoekers van het Knooppunt Lunetten, “hoezo wil je dat in een kookboek zetten?” Maar juist die alledaagse familierecepten stimuleren uw buren om ze ook eens uit te proberen. Straks geniet heel Lunetten van uw kookkunst! Sinds september werken we met het Knooppunt, de weggeefwinkel, mensen van het wijkgezondheidscentrum, de volkstuinvereniging en andere mensen en organisaties uit de wijk aan het kookboek ‘Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’.

Het Knooppunt nam het voortouw met smakelijke hapjes tijdens de week tegen eenzaamheid.  Donderdag 26 September serveerden vrijwilligers een vegetarische, veganistische, halal, en koosjer lunch. Na een vegetarische groentesoep met vers wit stokbrood, konden bezoekers kiezen uit luxe bolletjes , hard/ zacht en wit/ bruin, met heksenkaas en een veganistische salade, zoals een hummus soort als beleg. Daarbij gaven ze rauwkost van snoeptomaatjes en snoep komkommer en rucola. De gasten dronken daarbij appel- of sinaasappelsap, koffie of thee. Overigens bent u elke donderdag welkom voor de lunch in het Knooppunt.

Vrijdag 27 september deelden Richard en Tabea wraps, gevulde eieren en snoepgroenten, en ook op maandag 30 september stond de tafel vol lekkere hapjes. Zo hadden andere vrijwilligers wraps van kip met groenten en knoflooksaus gemaakt, en Surinaamse hapjes van hartig deeg met zoete kokosvulling, bladerdeeg met stoofperen uit de oven, bereid met laurier, kruidnagel, kaneel, geleisuiker en water. Druiven, mandarijnen en tomaatjes. Er bleef nog een hele schaal koolwraps met gehakt en rijst op prikkertjes over voor een volgende maaltijd. Woensdag 2 oktober deelden medewerksters van het wijkgezondheidscentrum Theresa en Nicolien  op hun vrije dag duurzame en gezonde hapjes, zoals naan met dips, gevulde eieren in bietensap, en dadel-amandel-kokos hapjes.

Op 16 oktober gingen 30-40 buurtbewoners in op de uitnodiging van studenten Social Work voor een couscousmaaltijd in de kantine van de Volkstuinvereniging ATV Utrecht Zuid. Verandering van plaats deed eten: mensen genoten ook daar van de maaltijd en van elkaars gezelschap en de goede zorgen van de studenten, gastvrouw en kok.

De volgende middag, op wereldarmoededag 17 oktober schoven ongeveer twintig mensen aan bij de stadslunch met het recept van de couscousmaaltijd van Milouda uit Kanaleneiland. Een kookteam geleid door de ervaren keukenprinses, die twee keer in de week een maaltijd verzorgt voor gasten in de Musketon, had de hele ochtend in de keuken gestaan om couscous vega en kip te bereiden. Wie dat wilde kon nog een portie meenemen voor thuis.

Ook in november valt er nog veel te smullen in de Musketon. Verschillende koks deelden bijvoorbeeld hun favoriete soep op 9 november, en op 22 november organiseert het Knooppunt een proeverij waar iedereen welkom is om de eigengemaakte gerechten van buurtgenoten te proeven. Doe ook mee! Kijk hier voor meer info.

door Ineke Malsch 19 februari 2025
Lees de feedback op de presentatie van Daniella Mires en geef je eigen visie op 22 februari 2025 in Buurthuis Rosa
door Ineke Malsch 19 februari 2025
Check out the feedback on Daniella Mires’ presentation and offer your own views on 22 February 2025 in Buurthuis Rosa
door Daniella Mires Valdez 10 februari 2025
Interview with Fred Dekkers
door Ineke Malsch 6 februari 2025
Een onderzoeksrapport over de voedingswensen van mensen met een smalle(re) beurs uit de omstreken van ‘s-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 6 februari 2025
A research report on the dietary needs of people with a narrow(er) budget from the vicinity of 's-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Lees Julia Wesselink’s strategisch voedseladvies voor Duurzaam Utrecht 2030
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Read Julia Wesselink's strategic food advice for Sustainable Utrecht 2030
door Ineke Malsch 13 januari 2025
Op zaterdag 11 januari 2025 gingen zes bewoners van het AZC aan de Joseph Haydnlaan mee naar de vaste stopplaats van de mobiele verpakkingsvrije winkel van Loos Utrecht, om 12.30 uur bij Buurten in de Fabriek. Een vrouw en vijf mannen kochten met tegoedbonnen verschillende verpakkingsvrije biologische kruidenierswaren. Hiermee verzamelden we aanvullende informatie bij de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen op Kanaleneiland van najaar 2024. Noten waren het populairst, en sommigen kochten ook snoep. Deelnemer 1 kocht frambozen in chocolade, geroosterde en gezouten pistachenoten, en vegan zuurwormen voor haar kinderen. De zuurwormen zijn geschikt voor een halal-dieet, omdat het geen gelatine op basis van varkenshuid bevat. Deelnemer 2 kocht geroosterde en gezouten pistachenoten. Deelnemer 3 kocht walnoten, chocolade, chiazaden en gemengde noten. Zijn tip voor de toekomst is om uitstapjes naar boerderijen te organiseren, om daar meer te leren over biologische landbouwmethoden. In een eerder AZC bij Maastricht, werkte hij als vrijwilliger op een boerderij. Deelnemer 4 kocht gemengde noten, hazelnoten en pistachenoten. Deelnemer 5 wilde in de toekomst niet veel biologische producten kopen. Het bezwaar is dat hij een zoutarm dieet heeft en dus niet veel gezouten noten mag eten. Bovendien heeft de dokter in een eerder AZC ontdekt dat hij diabetes heeft. Daarom mag hij niet teveel snoepen. Nu kocht hij pinda’s, pistachenoten, en gemengde noten, half met en half zonder zout. Alle deelnemers vonden de gekochte producten lekker, en vonden de mobiele winkel van Loos Utrecht goed. Ook de winkelier was vriendelijk en goed. Op 29 januari hang ik het verslag van dit uitstapje naar Loos Utrecht op bij A Beautiful Mess, tijdens de volgende bijeenkomst die De Voorkamer daar organiseert.
door Ineke Malsch 13 januari 2025
On Saturday, January 11, 2025, six residents of the asylum seekers' center on Joseph Haydnlaan went to the regular stop of the mobile packaging-free store of Loos Utrecht, at 12:30 p.m. at Buurten in de Fabriek. A woman and five men bought various packaging-free organic groceries with vouchers. With this, we collected additional information from the autumn 2024 trial with subsidised organic groceries on Kanaleneiland. Nuts were the most popular, and some also bought candy. Participant 1 bought raspberries in chocolate, roasted and salted pistachios, and vegan barourworms for her children. The barourworms are suitable for a halal diet, as it does not contain gelatin based on pig skin. Participant 2 bought roasted and salted pistachios. Participant 3 bought walnuts, chocolate, chia seeds and mixed nuts. His tip for the future is to organize trips to farms to learn more about organic farming methods. In an earlier asylum seekers' center near Maastricht, he worked as a volunteer on a farm. Participant 4 bought mixed nuts, hazelnuts and pistachios. Participant 5 did not want to buy many organic products in the future. The objection is that he has a low-salt diet and is therefore not allowed to eat a lot of salted nuts. Moreover, the doctor discovered in a previous asylum seekers' centre that he has diabetes. That is why he should not eat too many sweets. Now he bought peanuts, pistachios, and mixed nuts, half with and half without salt.  All participants liked the purchased products, and liked the mobile store of Loos Utrecht. The shopkeeper was also friendly and good. On January 29, I will hang the report of this trip to Loos Utrecht at A Beautiful Mess, during the next meeting that De Voorkamer organizes there.
door Ineke Malsch 6 januari 2025
Duurzaam Utrecht 2030 nieuwsbrief januari 2025
Meer posts
Share by: