Blogopmaak

Het Knooppunt Lunetten verzamelt mensen rond de eettafel

Ineke Malsch • 12 november 2024

Buurtbewoners proefden elkaars recepten voor het kookboek ‘Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’

“Het recept is heel eenvoudig,” zeiden verschillende koks die hun eigengemaakte soep, hapjes of lunch deelden met bezoekers van het Knooppunt Lunetten, “hoezo wil je dat in een kookboek zetten?” Maar juist die alledaagse familierecepten stimuleren uw buren om ze ook eens uit te proberen. Straks geniet heel Lunetten van uw kookkunst! Sinds september werken we met het Knooppunt, de weggeefwinkel, mensen van het wijkgezondheidscentrum, de volkstuinvereniging en andere mensen en organisaties uit de wijk aan het kookboek ‘Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’.

Het Knooppunt nam het voortouw met smakelijke hapjes tijdens de week tegen eenzaamheid.  Donderdag 26 September serveerden vrijwilligers een vegetarische, veganistische, halal, en koosjer lunch. Na een vegetarische groentesoep met vers wit stokbrood, konden bezoekers kiezen uit luxe bolletjes , hard/ zacht en wit/ bruin, met heksenkaas en een veganistische salade, zoals een hummus soort als beleg. Daarbij gaven ze rauwkost van snoeptomaatjes en snoep komkommer en rucola. De gasten dronken daarbij appel- of sinaasappelsap, koffie of thee. Overigens bent u elke donderdag welkom voor de lunch in het Knooppunt.

Vrijdag 27 september deelden Richard en Tabea wraps, gevulde eieren en snoepgroenten, en ook op maandag 30 september stond de tafel vol lekkere hapjes. Zo hadden andere vrijwilligers wraps van kip met groenten en knoflooksaus gemaakt, en Surinaamse hapjes van hartig deeg met zoete kokosvulling, bladerdeeg met stoofperen uit de oven, bereid met laurier, kruidnagel, kaneel, geleisuiker en water. Druiven, mandarijnen en tomaatjes. Er bleef nog een hele schaal koolwraps met gehakt en rijst op prikkertjes over voor een volgende maaltijd. Woensdag 2 oktober deelden medewerksters van het wijkgezondheidscentrum Theresa en Nicolien  op hun vrije dag duurzame en gezonde hapjes, zoals naan met dips, gevulde eieren in bietensap, en dadel-amandel-kokos hapjes.

Op 16 oktober gingen 30-40 buurtbewoners in op de uitnodiging van studenten Social Work voor een couscousmaaltijd in de kantine van de Volkstuinvereniging ATV Utrecht Zuid. Verandering van plaats deed eten: mensen genoten ook daar van de maaltijd en van elkaars gezelschap en de goede zorgen van de studenten, gastvrouw en kok.

De volgende middag, op wereldarmoededag 17 oktober schoven ongeveer twintig mensen aan bij de stadslunch met het recept van de couscousmaaltijd van Milouda uit Kanaleneiland. Een kookteam geleid door de ervaren keukenprinses, die twee keer in de week een maaltijd verzorgt voor gasten in de Musketon, had de hele ochtend in de keuken gestaan om couscous vega en kip te bereiden. Wie dat wilde kon nog een portie meenemen voor thuis.

Ook in november valt er nog veel te smullen in de Musketon. Verschillende koks deelden bijvoorbeeld hun favoriete soep op 9 november, en op 22 november organiseert het Knooppunt een proeverij waar iedereen welkom is om de eigengemaakte gerechten van buurtgenoten te proeven. Doe ook mee! Kijk hier voor meer info.

door Ineke Malsch 19 december 2024
Laat u inspireren door dit voorproefje van ' Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten '
door Noor Ul Ain 12 december 2024
On 29-11-24, “ Duurzaam Utrecht 2030 ” held a workshop to discuss the results of the Trial with “ Subsidized Organic Groceries” in Kanaleneiland. The event brought together participants from diverse backgrounds to engage in an open conversation about future steps for local residents of Kanaleneiland. The trial's outcomes were presented, and a range of suggestions were explored, all of which are detailed in the report available here . Among the various suggestions, one stood out as particularly promising: the use of the U-Pas to purchase organic food. Many workshop participants supported this idea, emphasizing that enabling U-Pas credit for organic groceries could make these products more accessible to low-income residents. This suggestion has been forwarded to city council member Jantine Zwinkels in the hope it will be discussed further in upcoming council meetings. The workshop also touched on other creative ideas. For example, some participants highlighted the potential of incorporating halal food options, which are already relatively affordable and widely accessible to the Muslim population in the Netherlands. Students contributed suggestions focusing on reducing food waste while promoting organic consumption. They proposed initiatives to distribute farmers' leftover produce or imperfectly shaped fruits and vegetables, which could provide low-income students with affordable organic options while lessening the burden on farmers. The workshop showed how important it is to include vulnerable groups in these discussions. The trial made the most vulnerable feel safe enough to join the event and participate, which in itself is a successful result. Their presence added valuable perspectives and helped highlight the challenges they face, showing that they felt included and were not ashamed to discuss their own issues. It was clear that when people feel included and listened to, they are more willing to participate and help find solutions. This event gave a voice to those who are often left out, creating a space where everyone could contribute. If policymakers could take the opinions of the most vulnerable in open discussions like these workshops, they could better understand how important the role of organizations like “ Duurzaam Utrecht 2030 ” is in bridging the gap between top-down and bottom-up approaches. These dialogues provide an essential platform for collaboration and mutual understanding, paving the way for meaningful and inclusive change.
door Ineke Malsch 5 december 2024
Ontmoet ons 10 december bij LIFT! 2024 pitchavond in Leidsche Rijn
door Ineke Malsch 2 december 2024
“Sta toe dat U-pashouders met hun tegoed ook biologisch eten mogen betalen.” Dit is de opvallendste wens van bewoners van Kanaleneiland die deelnamen aan onze proef met biologische boodschappen . Om hieraan te voldoen, moet de gemeente Utrecht de regels veranderen, want nu mag het U-pastegoed niet voor eten en drinken gebruikt worden. Noor Ul Ain presenteerde vrijdag 29 november haar rapport met deze en andere aanbevelingen, tijdens de workshop die studenten Event Management van de Hogeschool Utrecht voor Duurzaam Utrecht 2030 organiseerden. Hebt u het gemist? Geen nood, in de decembernieuwsbrief leest u alles over deze en andere activiteiten die we afgelopen maand organiseerden.
door Daniella Mires Valdez 26 november 2024
Winter is approaching and the cold easily becomes unbearable for all types of international students In the University College Utrecht campus. Within the campus, heating is included in costs and is not regulated by usage– which leads students to often abuse of heating without consciousness. EcologiCo is a student committee focused on bringing awareness to sustainable practices, creating events, and engaging with students in regard to climate action. I am part of this board, apart from interning here at Duurzaam Utrecht 2030 , and we received some training together last week alongside Energie U representatives. We will be insulating heaters within campus buildings, which are getting older and do not have the most effective insulation. We wish to create more effective heating to reduce the intensity of heater settings and ensure that fewer resources are used. This is a first step towards a bigger insulation campaign, all in the hope of lowering gas consumption. Until now, campus fees (rent and facility costs) have increased yearly due to heating behavioral patterns within a gas crisis, leading to an expensive outcome. Students often blast their heaters at setting 5 without closing all windows or use the faucet’s hot water every time they wash dishes and do not use the kettle. We want to tackle these behavioral choices further by creating a conscience around resource usage. Here are some pictures from the training, we learned how to use two types of aluminum insulation foil applications. One that is put directly on the heater’s backside, and one that is on the wall directly. The point of this is to reduce the amount of heat that is lost towards the outside wall, which in old buildings such as the ones we have on campus is often the case.
door Noor Ul Ain 25 november 2024
Het Knooppunt's tasting night
door Ineke Malsch 22 november 2024
Brainstorm Energy saving at UCU campus on 5 November 2024
door Ineke Malsch 15 november 2024
Doe mee met onze gratis workshops in buurtcentrum Hart van Hoograven
door Ineke Malsch 25 oktober 2024
Indrukken van de Dragon's Den op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven, 18 oktober 2024
door Ineke Malsch 23 oktober 2024
Kookboek duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten groeit
Meer posts
Share by: