Het Knooppunt Lunetten verzamelt mensen rond de eettafel

Ineke Malsch • 12 november 2024

Buurtbewoners proefden elkaars recepten voor het kookboek ‘Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’

“Het recept is heel eenvoudig,” zeiden verschillende koks die hun eigengemaakte soep, hapjes of lunch deelden met bezoekers van het Knooppunt Lunetten, “hoezo wil je dat in een kookboek zetten?” Maar juist die alledaagse familierecepten stimuleren uw buren om ze ook eens uit te proberen. Straks geniet heel Lunetten van uw kookkunst! Sinds september werken we met het Knooppunt, de weggeefwinkel, mensen van het wijkgezondheidscentrum, de volkstuinvereniging en andere mensen en organisaties uit de wijk aan het kookboek ‘Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’.

Het Knooppunt nam het voortouw met smakelijke hapjes tijdens de week tegen eenzaamheid.  Donderdag 26 September serveerden vrijwilligers een vegetarische, veganistische, halal, en koosjer lunch. Na een vegetarische groentesoep met vers wit stokbrood, konden bezoekers kiezen uit luxe bolletjes , hard/ zacht en wit/ bruin, met heksenkaas en een veganistische salade, zoals een hummus soort als beleg. Daarbij gaven ze rauwkost van snoeptomaatjes en snoep komkommer en rucola. De gasten dronken daarbij appel- of sinaasappelsap, koffie of thee. Overigens bent u elke donderdag welkom voor de lunch in het Knooppunt.

Vrijdag 27 september deelden Richard en Tabea wraps, gevulde eieren en snoepgroenten, en ook op maandag 30 september stond de tafel vol lekkere hapjes. Zo hadden andere vrijwilligers wraps van kip met groenten en knoflooksaus gemaakt, en Surinaamse hapjes van hartig deeg met zoete kokosvulling, bladerdeeg met stoofperen uit de oven, bereid met laurier, kruidnagel, kaneel, geleisuiker en water. Druiven, mandarijnen en tomaatjes. Er bleef nog een hele schaal koolwraps met gehakt en rijst op prikkertjes over voor een volgende maaltijd. Woensdag 2 oktober deelden medewerksters van het wijkgezondheidscentrum Theresa en Nicolien  op hun vrije dag duurzame en gezonde hapjes, zoals naan met dips, gevulde eieren in bietensap, en dadel-amandel-kokos hapjes.

Op 16 oktober gingen 30-40 buurtbewoners in op de uitnodiging van studenten Social Work voor een couscousmaaltijd in de kantine van de Volkstuinvereniging ATV Utrecht Zuid. Verandering van plaats deed eten: mensen genoten ook daar van de maaltijd en van elkaars gezelschap en de goede zorgen van de studenten, gastvrouw en kok.

De volgende middag, op wereldarmoededag 17 oktober schoven ongeveer twintig mensen aan bij de stadslunch met het recept van de couscousmaaltijd van Milouda uit Kanaleneiland. Een kookteam geleid door de ervaren keukenprinses, die twee keer in de week een maaltijd verzorgt voor gasten in de Musketon, had de hele ochtend in de keuken gestaan om couscous vega en kip te bereiden. Wie dat wilde kon nog een portie meenemen voor thuis.

Ook in november valt er nog veel te smullen in de Musketon. Verschillende koks deelden bijvoorbeeld hun favoriete soep op 9 november, en op 22 november organiseert het Knooppunt een proeverij waar iedereen welkom is om de eigengemaakte gerechten van buurtgenoten te proeven. Doe ook mee! Kijk hier voor meer info.

door Ineke Malsch 20 oktober 2025
Het Huis van Actief Burgerschap maakt dialoog over slimme, duurzame en sociale landbouw mogelijk
door Ineke Malsch 20 oktober 2025
The House of Active Citizenship facilitates dialogue on smart, sustainable and social agriculture
door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon