Vandaag sprak ik zestien mensen over de cadeaubonnen voor biologische en duurzame producten die ik op 13 juni had uitgedeeld aan bezoekers van de weggeefwinkel van Stichting Limoenz. Ik heb weer 33 nieuwe bonnen en een teruggegeven bon van Ekovers uitgedeeld plus vijf van de Horeca van Utrecht Natuurlijk.
De meeste mensen hadden eten of drinken of allebei gekocht. Een persoon had bamboesokken gekocht en een gezin had ook persoonlijke verzorgingsproducten gekocht. De meesten waren tevreden, maar sommigen twijfelden of de voedingsmiddelen lekkerder waren dan niet-biologische producten. Sommigen kochten vroeger wel biologische producten, of kochten biologische producten in de supermarkt als die in de aanbieding waren. Verschillende mensen vonden de producten wel erg duur (zie de tabel in het volledige verslag). Een persoon beantwoordde de vraag ‘Wat kan de gemeente Utrecht doen om u te helpen biologische boodschappen te kopen?’: De tuinen van Utrecht Natuurlijk zijn al van de gemeente Utrecht. Ik mag er vrijwilligerswerk doen. Het is leuk om op de tuin te werken.
Twee mensen maakten nog andere opmerkingen:
- Ik eet vaak vegetarisch. Je kunt het milieu of je gezondheid ook beschermen door niet te roken en geen alcohol te drinken. Dan maakt het niet veel uit of je bespoten of onbespoten groenten eet. Mijn broer heeft een biologisch landbouwbedrijf gehad. Van hem weet ik dat het hard werken is. Als biologisch even duur was als gewone producten weet ik niet of ik het zou kopen. Maak liever een mix van biologische en gewone producten. Als je weinig geld hebt, is het niet zo belangrijk of het biologisch is of niet. De prijs voor biologische producten moet omlaag, anders wil niemand het kopen. Ik heb bij een biologisch-dynamische winkel gewerkt. De producten zijn wel volwaardig.
- Vroeger gaven mensen een groter deel van hun inkomen uit aan voeding. Nu wil niemand betalen voor duurzame producten.
Op 1 augustus ga ik weer naar de weggeefwinkel om meer mensen om hun reactie te vragen en meer bonnen uit te delen. Ik zoek nog een student of jonge onderzoeker om te helpen met deze proef. Kijk hier of het iets voor je is en reageer per e-mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl. Liefst voor 1 augustus.
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Wilt u activiteiten van Duurzaam Utrecht 2030 financieel steunen? Scan dan de QR-code hiernaast.
Alle donaties die binnenkomen besteden we aan onkosten van projecten waar mensen met smalle beurs zelf voordeel van hebben.
Van mei t/m juli 2024 zijn dat cadeaubonnen voor biologisch eten voor bezoekers van Bij Bosshardt in Kanaleneiland.
Helaas heeft Duurzaam Utrecht 2030 momenteel geen ANBI status. omdat het een informeel netwerk is. Uw donatie komt op de rekening van de coordinator: eenmanszaak Malsch TechnoValuation, (2e handelsnaam EthicSchool) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Utrecht onder nummer 30153543.
Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl als u meer wilt weten.