Blogopmaak

Men neme …

Ineke Malsch • 15 juli 2024

Nieuwsgierig naar het favoriete recept van de buurvrouw? Eet en kook mee in Lunetten

Dinsdag 9 juli 2024 zetten we het kookboekproject Biologisch eten met smalle beurs in Lunetten in de steigers, met acht mensen van de weggeefwinkel Lunetten, de Armoedecoalitie, het wijkgezondheidscentrum en Duurzaam Utrecht 2030. Een bezoekster at het liefst stamppot, met rauwe andijvie of andere groenten. Lust u dat ook, of smult u van iets heel anders? Laat het ons weten.

Biologische of duurzame groenten, fruit en andere ingrediënten zijn deze zomer overvloedig beschikbaar rondom de wijk. Hebt u zelf een volkstuin en wilt u uw oogst delen met buurtgenoten? Of schuift u regelmatig aan bij een buurtbuik, waarna u overgebleven groenten of fruit meekrijgt? Houdt u over van uw wekelijkse bio-boodschappen-abonnement of waren uw ogen in de winkel groter dan uw maag? Fietst u graag een blokje om, om de boodschappen naar de keuken te brengen? Vele handen maken licht werk, dus uw inbreng is zeer welkom.

We zijn nog niet helemaal zover dat we samen aan tafel kunnen. Wel mogen we de keuken van de Musketon gebruiken om samen te koken en de recepten te proeven, en kunnen we in de weggeefwinkel de tafel dekken. We zoeken nu nog twee of drie koks. In elk geval een kok moet weten hoe je een combisteamer gebruikt. Dekt u liever de tafel of wast u graag af? We horen het graag.

Een receptenschrijfster heeft zich al gemeld, maar hoe meer mensen, hoe meer vreugd. Maakt u de mooiste foto’s? Breng de gerechten dan smakelijk in beeld. Na elk eetfestijn zetten we het recept met foto op duurzaamutrecht2030.nl. Uiteindelijk maken we samen een kookboek. Daarvoor zoeken we nog een uitgever. Om te zorgen dat iedereen aan kan schuiven, zoeken we sponsors en donateurs om de kosten te dekken.

Meld u snel aan per e-mail bij ineke@duurzaamutrecht2030.nl, en houd de agenda op duurzaamutrecht2030.nl of lunetten.nl in de gaten. Zodra ons team van vrijwilligers compleet is, prikken we de datum voor de eerste proeverij. 

door Ineke Malsch 19 februari 2025
Lees de feedback op de presentatie van Daniella Mires en geef je eigen visie op 22 februari 2025 in Buurthuis Rosa
door Ineke Malsch 19 februari 2025
Check out the feedback on Daniella Mires’ presentation and offer your own views on 22 February 2025 in Buurthuis Rosa
door Daniella Mires Valdez 10 februari 2025
Interview with Fred Dekkers
door Ineke Malsch 6 februari 2025
Een onderzoeksrapport over de voedingswensen van mensen met een smalle(re) beurs uit de omstreken van ‘s-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 6 februari 2025
A research report on the dietary needs of people with a narrow(er) budget from the vicinity of 's-Hertogenbosch
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Lees Julia Wesselink’s strategisch voedseladvies voor Duurzaam Utrecht 2030
door Ineke Malsch 4 februari 2025
Read Julia Wesselink's strategic food advice for Sustainable Utrecht 2030
door Ineke Malsch 13 januari 2025
Op zaterdag 11 januari 2025 gingen zes bewoners van het AZC aan de Joseph Haydnlaan mee naar de vaste stopplaats van de mobiele verpakkingsvrije winkel van Loos Utrecht, om 12.30 uur bij Buurten in de Fabriek. Een vrouw en vijf mannen kochten met tegoedbonnen verschillende verpakkingsvrije biologische kruidenierswaren. Hiermee verzamelden we aanvullende informatie bij de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen op Kanaleneiland van najaar 2024. Noten waren het populairst, en sommigen kochten ook snoep. Deelnemer 1 kocht frambozen in chocolade, geroosterde en gezouten pistachenoten, en vegan zuurwormen voor haar kinderen. De zuurwormen zijn geschikt voor een halal-dieet, omdat het geen gelatine op basis van varkenshuid bevat. Deelnemer 2 kocht geroosterde en gezouten pistachenoten. Deelnemer 3 kocht walnoten, chocolade, chiazaden en gemengde noten. Zijn tip voor de toekomst is om uitstapjes naar boerderijen te organiseren, om daar meer te leren over biologische landbouwmethoden. In een eerder AZC bij Maastricht, werkte hij als vrijwilliger op een boerderij. Deelnemer 4 kocht gemengde noten, hazelnoten en pistachenoten. Deelnemer 5 wilde in de toekomst niet veel biologische producten kopen. Het bezwaar is dat hij een zoutarm dieet heeft en dus niet veel gezouten noten mag eten. Bovendien heeft de dokter in een eerder AZC ontdekt dat hij diabetes heeft. Daarom mag hij niet teveel snoepen. Nu kocht hij pinda’s, pistachenoten, en gemengde noten, half met en half zonder zout. Alle deelnemers vonden de gekochte producten lekker, en vonden de mobiele winkel van Loos Utrecht goed. Ook de winkelier was vriendelijk en goed. Op 29 januari hang ik het verslag van dit uitstapje naar Loos Utrecht op bij A Beautiful Mess, tijdens de volgende bijeenkomst die De Voorkamer daar organiseert.
door Ineke Malsch 13 januari 2025
On Saturday, January 11, 2025, six residents of the asylum seekers' center on Joseph Haydnlaan went to the regular stop of the mobile packaging-free store of Loos Utrecht, at 12:30 p.m. at Buurten in de Fabriek. A woman and five men bought various packaging-free organic groceries with vouchers. With this, we collected additional information from the autumn 2024 trial with subsidised organic groceries on Kanaleneiland. Nuts were the most popular, and some also bought candy. Participant 1 bought raspberries in chocolate, roasted and salted pistachios, and vegan barourworms for her children. The barourworms are suitable for a halal diet, as it does not contain gelatin based on pig skin. Participant 2 bought roasted and salted pistachios. Participant 3 bought walnuts, chocolate, chia seeds and mixed nuts. His tip for the future is to organize trips to farms to learn more about organic farming methods. In an earlier asylum seekers' center near Maastricht, he worked as a volunteer on a farm. Participant 4 bought mixed nuts, hazelnuts and pistachios. Participant 5 did not want to buy many organic products in the future. The objection is that he has a low-salt diet and is therefore not allowed to eat a lot of salted nuts. Moreover, the doctor discovered in a previous asylum seekers' centre that he has diabetes. That is why he should not eat too many sweets. Now he bought peanuts, pistachios, and mixed nuts, half with and half without salt.  All participants liked the purchased products, and liked the mobile store of Loos Utrecht. The shopkeeper was also friendly and good. On January 29, I will hang the report of this trip to Loos Utrecht at A Beautiful Mess, during the next meeting that De Voorkamer organizes there.
door Ineke Malsch 6 januari 2025
Duurzaam Utrecht 2030 nieuwsbrief januari 2025
Meer posts
Share by: