Blogopmaak

Men neme …

Ineke Malsch • 15 juli 2024

Nieuwsgierig naar het favoriete recept van de buurvrouw? Eet en kook mee in Lunetten

Dinsdag 9 juli 2024 zetten we het kookboekproject Biologisch eten met smalle beurs in Lunetten in de steigers, met acht mensen van de weggeefwinkel Lunetten, de Armoedecoalitie, het wijkgezondheidscentrum en Duurzaam Utrecht 2030. Een bezoekster at het liefst stamppot, met rauwe andijvie of andere groenten. Lust u dat ook, of smult u van iets heel anders? Laat het ons weten.

Biologische of duurzame groenten, fruit en andere ingrediënten zijn deze zomer overvloedig beschikbaar rondom de wijk. Hebt u zelf een volkstuin en wilt u uw oogst delen met buurtgenoten? Of schuift u regelmatig aan bij een buurtbuik, waarna u overgebleven groenten of fruit meekrijgt? Houdt u over van uw wekelijkse bio-boodschappen-abonnement of waren uw ogen in de winkel groter dan uw maag? Fietst u graag een blokje om, om de boodschappen naar de keuken te brengen? Vele handen maken licht werk, dus uw inbreng is zeer welkom.

We zijn nog niet helemaal zover dat we samen aan tafel kunnen. Wel mogen we de keuken van de Musketon gebruiken om samen te koken en de recepten te proeven, en kunnen we in de weggeefwinkel de tafel dekken. We zoeken nu nog twee of drie koks. In elk geval een kok moet weten hoe je een combisteamer gebruikt. Dekt u liever de tafel of wast u graag af? We horen het graag.

Een receptenschrijfster heeft zich al gemeld, maar hoe meer mensen, hoe meer vreugd. Maakt u de mooiste foto’s? Breng de gerechten dan smakelijk in beeld. Na elk eetfestijn zetten we het recept met foto op duurzaamutrecht2030.nl. Uiteindelijk maken we samen een kookboek. Daarvoor zoeken we nog een uitgever. Om te zorgen dat iedereen aan kan schuiven, zoeken we sponsors en donateurs om de kosten te dekken.

Meld u snel aan per e-mail bij ineke@duurzaamutrecht2030.nl, en houd de agenda op duurzaamutrecht2030.nl of lunetten.nl in de gaten. Zodra ons team van vrijwilligers compleet is, prikken we de datum voor de eerste proeverij. 

door Ineke Malsch 13 januari 2025
Op zaterdag 11 januari 2025 gingen zes bewoners van het AZC aan de Joseph Haydnlaan mee naar de vaste stopplaats van de mobiele verpakkingsvrije winkel van Loos Utrecht, om 12.30 uur bij Buurten in de Fabriek. Een vrouw en vijf mannen kochten met tegoedbonnen verschillende verpakkingsvrije biologische kruidenierswaren. Hiermee verzamelden we aanvullende informatie bij de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen op Kanaleneiland van najaar 2024. Noten waren het populairst, en sommigen kochten ook snoep. Deelnemer 1 kocht frambozen in chocolade, geroosterde en gezouten pistachenoten, en vegan zuurwormen voor haar kinderen. De zuurwormen zijn geschikt voor een halal-dieet, omdat het geen gelatine op basis van varkenshuid bevat. Deelnemer 2 kocht geroosterde en gezouten pistachenoten. Deelnemer 3 kocht walnoten, chocolade, chiazaden en gemengde noten. Zijn tip voor de toekomst is om uitstapjes naar boerderijen te organiseren, om daar meer te leren over biologische landbouwmethoden. In een eerder AZC bij Maastricht, werkte hij als vrijwilliger op een boerderij. Deelnemer 4 kocht gemengde noten, hazelnoten en pistachenoten. Deelnemer 5 wilde in de toekomst niet veel biologische producten kopen. Het bezwaar is dat hij een zoutarm dieet heeft en dus niet veel gezouten noten mag eten. Bovendien heeft de dokter in een eerder AZC ontdekt dat hij diabetes heeft. Daarom mag hij niet teveel snoepen. Nu kocht hij pinda’s, pistachenoten, en gemengde noten, half met en half zonder zout. Alle deelnemers vonden de gekochte producten lekker, en vonden de mobiele winkel van Loos Utrecht goed. Ook de winkelier was vriendelijk en goed. Op 29 januari hang ik het verslag van dit uitstapje naar Loos Utrecht op bij A Beautiful Mess, tijdens de volgende bijeenkomst die De Voorkamer daar organiseert.
door Ineke Malsch 13 januari 2025
On Saturday, January 11, 2025, six residents of the asylum seekers' center on Joseph Haydnlaan went to the regular stop of the mobile packaging-free store of Loos Utrecht, at 12:30 p.m. at Buurten in de Fabriek. A woman and five men bought various packaging-free organic groceries with vouchers. With this, we collected additional information from the autumn 2024 trial with subsidised organic groceries on Kanaleneiland. Nuts were the most popular, and some also bought candy. Participant 1 bought raspberries in chocolate, roasted and salted pistachios, and vegan barourworms for her children. The barourworms are suitable for a halal diet, as it does not contain gelatin based on pig skin. Participant 2 bought roasted and salted pistachios. Participant 3 bought walnuts, chocolate, chia seeds and mixed nuts. His tip for the future is to organize trips to farms to learn more about organic farming methods. In an earlier asylum seekers' center near Maastricht, he worked as a volunteer on a farm. Participant 4 bought mixed nuts, hazelnuts and pistachios. Participant 5 did not want to buy many organic products in the future. The objection is that he has a low-salt diet and is therefore not allowed to eat a lot of salted nuts. Moreover, the doctor discovered in a previous asylum seekers' centre that he has diabetes. That is why he should not eat too many sweets. Now he bought peanuts, pistachios, and mixed nuts, half with and half without salt.  All participants liked the purchased products, and liked the mobile store of Loos Utrecht. The shopkeeper was also friendly and good. On January 29, I will hang the report of this trip to Loos Utrecht at A Beautiful Mess, during the next meeting that De Voorkamer organizes there.
door Ineke Malsch 6 januari 2025
Duurzaam Utrecht 2030 nieuwsbrief januari 2025
door Ineke Malsch 19 december 2024
Laat u inspireren door dit voorproefje van ' Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten '
door Noor Ul Ain 12 december 2024
On 29-11-24, “ Duurzaam Utrecht 2030 ” held a workshop to discuss the results of the Trial with “ Subsidized Organic Groceries” in Kanaleneiland. The event brought together participants from diverse backgrounds to engage in an open conversation about future steps for local residents of Kanaleneiland. The trial's outcomes were presented, and a range of suggestions were explored, all of which are detailed in the report available here . Among the various suggestions, one stood out as particularly promising: the use of the U-Pas to purchase organic food. Many workshop participants supported this idea, emphasizing that enabling U-Pas credit for organic groceries could make these products more accessible to low-income residents. This suggestion has been forwarded to city council member Jantine Zwinkels in the hope it will be discussed further in upcoming council meetings. The workshop also touched on other creative ideas. For example, some participants highlighted the potential of incorporating halal food options, which are already relatively affordable and widely accessible to the Muslim population in the Netherlands. Students contributed suggestions focusing on reducing food waste while promoting organic consumption. They proposed initiatives to distribute farmers' leftover produce or imperfectly shaped fruits and vegetables, which could provide low-income students with affordable organic options while lessening the burden on farmers. The workshop showed how important it is to include vulnerable groups in these discussions. The trial made the most vulnerable feel safe enough to join the event and participate, which in itself is a successful result. Their presence added valuable perspectives and helped highlight the challenges they face, showing that they felt included and were not ashamed to discuss their own issues. It was clear that when people feel included and listened to, they are more willing to participate and help find solutions. This event gave a voice to those who are often left out, creating a space where everyone could contribute. If policymakers could take the opinions of the most vulnerable in open discussions like these workshops, they could better understand how important the role of organizations like “ Duurzaam Utrecht 2030 ” is in bridging the gap between top-down and bottom-up approaches. These dialogues provide an essential platform for collaboration and mutual understanding, paving the way for meaningful and inclusive change.
door Ineke Malsch 5 december 2024
Ontmoet ons 10 december bij LIFT! 2024 pitchavond in Leidsche Rijn
door Ineke Malsch 2 december 2024
“Sta toe dat U-pashouders met hun tegoed ook biologisch eten mogen betalen.” Dit is de opvallendste wens van bewoners van Kanaleneiland die deelnamen aan onze proef met biologische boodschappen . Om hieraan te voldoen, moet de gemeente Utrecht de regels veranderen, want nu mag het U-pastegoed niet voor eten en drinken gebruikt worden. Noor Ul Ain presenteerde vrijdag 29 november haar rapport met deze en andere aanbevelingen, tijdens de workshop die studenten Event Management van de Hogeschool Utrecht voor Duurzaam Utrecht 2030 organiseerden. Hebt u het gemist? Geen nood, in de decembernieuwsbrief leest u alles over deze en andere activiteiten die we afgelopen maand organiseerden.
door Daniella Mires Valdez 26 november 2024
Winter is approaching and the cold easily becomes unbearable for all types of international students In the University College Utrecht campus. Within the campus, heating is included in costs and is not regulated by usage– which leads students to often abuse of heating without consciousness. EcologiCo is a student committee focused on bringing awareness to sustainable practices, creating events, and engaging with students in regard to climate action. I am part of this board, apart from interning here at Duurzaam Utrecht 2030 , and we received some training together last week alongside Energie U representatives. We will be insulating heaters within campus buildings, which are getting older and do not have the most effective insulation. We wish to create more effective heating to reduce the intensity of heater settings and ensure that fewer resources are used. This is a first step towards a bigger insulation campaign, all in the hope of lowering gas consumption. Until now, campus fees (rent and facility costs) have increased yearly due to heating behavioral patterns within a gas crisis, leading to an expensive outcome. Students often blast their heaters at setting 5 without closing all windows or use the faucet’s hot water every time they wash dishes and do not use the kettle. We want to tackle these behavioral choices further by creating a conscience around resource usage. Here are some pictures from the training, we learned how to use two types of aluminum insulation foil applications. One that is put directly on the heater’s backside, and one that is on the wall directly. The point of this is to reduce the amount of heat that is lost towards the outside wall, which in old buildings such as the ones we have on campus is often the case.
door Noor Ul Ain 25 november 2024
Het Knooppunt's tasting night
door Ineke Malsch 22 november 2024
Brainstorm Energy saving at UCU campus on 5 November 2024
Meer posts
Share by: