Verkleed als “Las mujeres de los de abajo” staken de dames van Stichting Limoenz 18 oktober een tiental bezoekers van hun weggeefwinkel in het nieuw met mooie ‘tweedekans’ kleding. Een prachtige jurk met bijpassende sjaal of een net jasje op een flitsende broek: na de transformatie trok ieder bewonderende blikken. Breng kleding die je zelf niet meer draagt naar een weggeefwinkel en maak een ander weer blij, of steek jezelf er in het ‘zo goed als nieuw’. Zo kan iedereen duurzaam leven, ook met een smalle beurs. De hele morgen liepen vijftig mensen in en uit, en wisselden stapels kleding, speelgoed en andere spullen van eigenaar. Vrijwilligers hielpen als gastvrouw, zochten kleding en spullen uit, of gaven plantjes water. Bij een kopje koffie of thee deelden bezoekers hun eigen tips om duurzaam te leven met een smalle beurs, met kringloop spullen, sociale contacten in Lunetten en omstreken, minder afval en betaalbare energiekosten.
Iemand was als vrijwilliger betrokken geweest bij Krijg de Kleertjes, waar ouders kinderkleding en spullen kunnen ruilen. In Lunetten zit ook een ruilpunt op Stadsboerderij Koppelsteede waar je eens per maand terecht kunt. In haar eigen ruilpunt konden mensen wekelijks langskomen, maar vanwege Corona is ze daarmee gestopt. Ze vond het contact met mensen prettig omdat ze er net was komen wonen en vond de ruilwinkel zelf ook handig omdat ze toen zelf een baby had. Ze is een echte kringloopfan, en koopt liever spullen bij de kringloop dan nieuw. Als je het goed schoonmaakt kun je spullen heel lang gebruiken. In Zeist zit een goede kringloopwinkel. Ze let er ook op om het afval goed te scheiden. Ze zou wensen dat er meer weggeefwinkels komen. Ze is net begonnen met een eigen bedrijf en heeft nu meer vrije tijd om duurzamer te leven. Ze heeft de Energiebox ontvangen, met handige tips en spullen waarmee je zelf energie kunt besparen. Klanten met een laag inkomen kunnen bij haar terecht met de U-pas. Als bedrijf kun je je daarvoor aanmelden bij de gemeente Utrecht.
Een andere bezoekster komt sinds juni regelmatig koffie drinken. Ze vond toen mooie kleding voor een vriendin, en is enthousiast over de weggeefwinkel.
Kun je beter wel of niet een energiezuinigere ijskast of wasmachine kopen als de oude nog goed is? Zelf heb je dan meteen een lagere energierekening, maar als de oude gerecycled moet worden, is dat ook niet duurzaam. Aan de andere kant kan deze ook naar studenten of andere gebruikers gaan die er nog een tijd plezier van hebben. Op zo’n manier wordt duurzaam leven wel erg ingewikkeld: je moet van teveel zaken verstand hebben om een goede keuze te maken.
Er was discussie over de kringloopwinkel de ARM. Sommigen vonden de producten duur, en vroegen zich af of meer mensen er zouden kopen als de prijzen lager waren. Dan zou de ARM misschien minder spullen naar de schroot hoeven te brengen. Anderen wezen erop dat de ARM de spullen wel eerst controleert en dat ze werk geven aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze maken geen winst. Iemand had ervaring als vrijwilliger bij EMMAUS, en vertelde dat spullen die over zijn naar Afrika gaan. Ze haalde regelmatig spullen op bij mensen thuis.
Lunetten is een behoorlijk groene wijk, maar in veel tuinen zie je achterstallig onderhoud. Het voelt als een dorp, want je komt er niet zo snel als je er niet moet zijn. Als je er een tijd woont en de moeite neemt kun je gemakkelijk sociale contacten leggen. Een paar jaar geleden was er een sociaal café, waar je voor twee koffie betaalde: een voor jezelf en een voor een ander. Je kon daar een praatje maken en hulp met je computer vinden. Hoewel de Musketon niet helemaal hetzelfde is, gebeurt er wel veel. Behalve de weggeefwinkel van Stichting Limoenz op dinsdag en donderdagochtend is er ook een weggeefkast in het Knooppunt Lunetten. Daar zijn verschillende inloopbijeenkomsten en een spelletjesavond op vrijdag. Ook in de kuil in de Musketon is sinds kort een inloop.
Wie hulp nodig heeft, bijvoorbeeld bij een verhuizing, kan ook terecht bij de Stichting Doen en Laten Utrecht. Dit is onder andere een huiskamerproject van het Leger des Heils, locatie Bij Bosshardt op de Marco Pololaan in Kanaleneiland. Daar geven ze mensen die uit de problemen komen een opleiding tot ervaringscoach voor mensen met problemen. Een bezoekster werkt tegen betaling als ervaringscoach. Er is ook een eetgroep op woensdagavond. Het lijkt op Resto van Harte. Bij ENIK aan de Vaartsche Rijnstraat is een lotgenotengroep voor mensen met ADHD. Ze hebben daar ook herstelprojecten.
Een oudere vrouw woont in een flat zonder lift. Zij is de enige in de flat die consequent haar groente, fruit en tuinafval scheidt. Ze denkt niet dat het veel helpt, maar het helpt haar om bewust duurzaam te leven. Ze ving ook douchewater op voor de plantjes, maar dat lukt niet meer. Ze heeft de app 52wekenduurzaam.nl en volgt die trouw. Aan de overkant woont een buurvrouw die plasticvrij winkelt en alles in eigen potjes doet. Het is goed om plastic afval te vermijden. Zelf heeft ze haast geen plastic in huis, maar bij de supermarkt zijn bijna alleen verpakte producten te koop. De jonge hulpen in de huishouding zijn heel verschillend. Sommigen zijn heel bewust met duurzaamheid bezig, terwijl het anderen niets kan schelen.
Mensen waren verontwaardigd over het afval dat ziekenhuizen produceren, van spullen die maar een keer gebruikt worden. Kan dat niet minder, zonder risico voor infecties?
Iemand woont in een appartement met blokverwarming. Dat stimuleert niet om zelf energie te besparen, want dan betaal je mee aan de energierekening van de buren. Er ligt slechte vloerverwarming sinds een verbouwing een paar jaar geleden.
Als je gaat verhuizen van een goed geïsoleerd appartement, kan de energierekening ineens hoger uitvallen, maar als het een soortgelijk appartement is, zal dat wel meevallen. Wel kan de huur ineens 100-150 euro hoger zijn, als je al heel lang in dezelfde sociale huurwoning hebt gewoond. De verhuurder mag de huur voor nieuwe huurders een stuk verhogen.
Lees meer over Duurzaam Utrecht 2030 op de website.
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Wilt u activiteiten van Duurzaam Utrecht 2030 financieel steunen? Scan dan de QR-code hiernaast.
Alle donaties die binnenkomen besteden we aan onkosten van projecten waar mensen met smalle beurs zelf voordeel van hebben.
Van mei t/m juli 2024 zijn dat cadeaubonnen voor biologisch eten voor bezoekers van Bij Bosshardt in Kanaleneiland.
Helaas heeft Duurzaam Utrecht 2030 momenteel geen ANBI status. omdat het een informeel netwerk is. Uw donatie komt op de rekening van de coordinator: eenmanszaak Malsch TechnoValuation, (2e handelsnaam EthicSchool) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Utrecht onder nummer 30153543.
Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl als u meer wilt weten.