biologisch eten met smalle beurs

Ineke Malsch • 17 april 2024

Resultaten workshop op 8 april in de Social Imapct Factory aan de Gracht

Op 8 april organiseerden Duurzaam Utrecht 2030, AERES Hogeschool en Stichting DenkLAS een workshop over biologisch eten met smalle beurs in de Social Impact Factory aan de Gracht. Studenten Liberal Arts & Sciences van Stichting DenkLAS leidden de workshop, met 23 deelnemers. Na een plenaire voostelronde, interviewden de studenten deelnemers in de vorm van een sta-op-spel (zie presentatie) over hun ervaringen en mening over duurzaamheid en biologisch eten.  De deelnemers brainstormden vervolgens in drie groepen in twee rondes. In de tweede ronde convergeerden de deelnemers hun suggesties naar concrete aanbevelingen, waarbij de rollen van burgers (en bedrijven), gemeenten en de rijksoverheid onderscheiden werden. Uiteindelijk pitchten vertegenwoordigers van de drie groepen hun aanbevelingen, en wisselden de deelnemers contactgegevens uit voor vervolgafspraken. Groep 1 presenteerde enkele oplossingen voor het verstrekken van betaalbare biologische boodschappen, waarbij het belang van betrokkenheid van belanghebbenden en praktische strategieën zoals Community Supported Agriculture werd benadrukt. Groep 2 stelde verschillende ideeën en initiatieven voor om deelname aan moestuinieren te stimuleren en te vergemakkelijken, voor privé-tuinen, buurttuinen en volkstuinen. Download het verslag hier.

door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .
door Ineke Malsch 20 augustus 2025
Het Knooppunt Lunetten bracht buurtbewoners samen rond de eettafel op 1 augustus
door Ineke Malsch 16 juli 2025
Read the interview with Daniella Mires and join the insulation campaign on the UCU campus
door Ineke Malsch 7 juli 2025
het Knooppunt Lunetten laat de buurt driegangenmaal proeven
door Ineke Malsch 4 juli 2025
Duurzaam Utrecht 2030 deelt de oogst bij de Zomerborrel van het Diaconaal Netwerk Utrecht
door Ineke Malsch 2 juli 2025
Op 1 juli 2025 organiseerde de duurzame studentenvereniging EcologiCo een 'Lente 2de hands markt' bij de weggeefwinkel in Lunetten. Ze deelden kleding, keukengerei, decoratie en huishoudelijke apparaten uit aan buurtbewoners. Studenten die afgelopen studiejaar woonden in de kamers op de campus van University College Utrecht moeten tijdens de zomermaanden verkassen. Vaak vinden ze het lastig om hun kleding en spullen mee te nemen. Vroeger belandden veel spullen daarom op de vuilnisbelt. Daniella en haar team hebben deze spullen dit jaar gered, en zoeken er een nieuwe bestemming voor. Afgelopen dinsdag stonden ze ermee in Lunetten, maar er is nog veel over. Hebt u ook een weggeefwinkel of weggeefkast? Neem contact op met daniella@duurzaamutrecht2030.nl voor meer informatie.
door Ineke Malsch 1 juli 2025
Lees hier meer over in de laatste nieuwsbrief van Duurzaam Utrecht 2030
door Daniella Mires Valdez 30 juni 2025
Insulation Campaign with Uco and Energie U
door Ineke Malsch 23 juni 2025
Studenten organiseren dinsdagochtend 1 juli 2025 een Lente 2de hands markt in de weggeefwinkel Lunetten . Schuif gezellig aan, pas een nieuwe outfit en zoek leuke spullen uit.
door Ineke Malsch 20 juni 2025
Wie maakt 4 juli 2025 een zomerse salade voor de proeverij in de Musketon?