Met vier vrouwen en zeven mannen bespraken we de duurzame mobiliteitsgids die Daniella Mires op 5 februari 2025 presenteerde in buurthuis De Voorkamer in Lombok. Een deelnemer zei: Ik wil heel graag een goedkopere fiets en deze met korting laten repareren, maar ik ken geen gids waarin wordt uitgelegd hoe ik dit kan krijgen. Daniella legde uit dat dit in haar gids wordt behandeld. In haar presentatie verwees ze naar Sustainable Development Goal 11: duurzame steden en gemeenschappen, waaronder duurzaam verkeer en vervoer. Traditioneel vervoer stoot veel CO2 uit, dus het is belangrijk om gebruik te maken van duurzame vervoersmiddelen zoals lopen, fietsen en openbaar vervoer. Vervolgens ging ze in op de inhoud van de gids, die ze ontwikkelde naar aanleiding van wensen van deelnemers in een brainstorm bij een Beautiful Mess op 26 juni 2024.
Toen ze de mogelijkheid noemde om U-pas tegoed te gebruiken voor het kopen van een fiets, dacht iemand dat dit aanbod beperkt was tot kinderfietsen. De vraag werd gesteld of fietsenmakers korting geven aan houders van een U-pas. Iemand noemde twee informele fietsenmakers in Lombok, die hun buren helpen met het repareren van hun fietsen. Kunnen dergelijke informele suggesties aan de gids worden toegevoegd? Daniella bood aan om een poster te maken voor deze vrijwillige fietsenmakers om hun zichtbaarheid voor de gemeenschap te verbeteren.
Daniella lichtte de mobiliteitsplannen van de gemeente voor 2040 toe, waarin duurzame vervoersmiddelen worden gestimuleerd, waaronder een regionaal fietsnetwerk en nieuwe buslijnen langs de Europalaan Zuid en de verbinding tussen Overvecht – Utrecht Centraal en Utrecht Science Park. De stad groeit, wat resulteert in een toenemende vraag naar openbaar vervoer. De gemeente plant ook meer cirkelvormige buslijnen, waardoor reizigers rechtstreeks van de ene wijk naar de andere kunnen gaan en het centraal station kunnen vermijden.
De provincie Utrecht biedt inwoners van gemeenten in de provincie met een laag inkomen buiten de spits korting op de meeste bussen en trams: https://www.kortingov.nl/. Deze korting is niet geldig in treinen, omdat het spoor onder de bevoegdheid van het Rijk valt en niet onder de provinciale overheid. Een deelnemer woonde buiten de provincie Utrecht en vroeg om suggesties voor goedkoop openbaar vervoer voor hem. Misschien kan hij met de goedkope Flixbus naar sommige bestemmingen in binnen- en buitenland reizen: https://www.flixbus.nl/. Voor studenten biedt het studenten-reis-product gratis reizen met het openbaar vervoer.
Kinderen onder de 12 jaar reizen gratis onder begeleiding van een volwassene, en mensen met een beperkte mobiliteit kunnen gebruik maken van de regiotaxi en een parkeerkaart kopen om hun fiets of auto dichter bij hun bestemming te parkeren. De vraag werd gesteld of deze kaart alleen geldig was in je eigen auto of ook in de auto van iemand anders.
Een andere deelnemer stelde voor om informele opties voor autodelen toe te voegen, zoals Blabla car, en ook deelfietsen, zoals OV-fiets. Dit kost echter bijna 5 euro per 24 uur, wat niet heel goedkoop is (maar goedkoper dan een taxi). Je eigen fiets stallen kost 1 euro per dag in de NS-fietsenstalling.
Ben je benieuwd naar de mobiliteitsgids of wil je je eigen suggesties delen? Kom langs op zaterdag 22 februari, 14.00-16.30 uur in Buurthuis Rosa, Malakkastraat 6 in Lombok, of neem contact met ons op via e-mail: ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl