Sinds najaar 2024 werken we samen met mensen van het Knooppunt Lunetten, de weggeefwinkel, de volkstuinvereniging Utrecht Zuid, het wijkgezondheidscentrum en tientallen vrijwilligers aan het kookboek 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten'. Op deze webpagina verzamelen we foto's en recepten van buurtbewoners die hun favoriete gerecht delen en elkaar inspireren om gezond, duurzaam of biologisch te eten. We zoeken nog schrijvers en een uitgever om van de verzamelde recepten elk jaar een nieuwe aflevering van het kookboek te maken. Lijkt het u wat, of kent u iemand die eraan mee wil werken, laat het weten aan ineke@duurzaamutrecht2030.nl.
Om in de stemming te komen, delen we hier alvast een paar recepten van gerechten die 22 november gedeeld zijn bij de proeverij van het Knooppunt Lunetten in De Musketon: zuurdesem crackers, sladressings en spinazietaart.
Zuurdesem crackers a la pizza
Biologische ingrediënten:
200 gram starter (meel en water) (20 gram rogge, 70 gram spelt)
100 gram bloem (50 gram volkoren spelt, 50 gram fijne spelt)
2 eetlepels olijfolie
2 gram zout
1 eetlepel pizzakruiden
Zuurdesem crackers pompoen-kaas
Biologische ingrediënten:
200 gram starter (90 gram roggemeel en water)
100 gram bloem (50 gram volkoren meel, 50 gram tarwebloem
2 eetlepels olijfolie
2 gram zout
2 eetlepels pompoenpitten
25 gram geraspte kaas
Bereiding van beide soorten zuurdesem crackers:
kneden
2-4 uur rijzen
plat uitrollen
30 minuten narijzen
10-15 minuten bakken op 200 graden
Vier soorten sladressing
5 eetlepels appel azijn
5 eetlepels olijfolie
naar keuze toevoegen:
5 eetlepels roosvicee en/of 1 eetlepel ketjap manis
Spinazietaart
Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg
een zak biologische diepvriesspinazie
een biologische ui
vier biologische eieren
geraspte kaas
kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, gember, kerriepoeder)
Snipper de ui en fruit deze in olie of boter naar keuze. Voeg de diepvriesspinazie toe en laat het ontdooien. Klop de vier eieren op met de kruiden. Rasp de kaas. Verwarm de oven voor en laat de ovenschaal met bladerdeeg alvast een beetje voorbakken. Meng de eieren, spinazie en uit door elkaar en giet dit mengsel in de bodem van bladerdeeg in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten (tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat de bladerdeeg niet verbrandt. Eet smakelijk!
Adres: p/a EthicSchool, postbus 455, 3500 AL Utrecht
E-mailadres: ineke@duurzaamutrecht2030.nl
Wilt u activiteiten van Duurzaam Utrecht 2030 financieel steunen? Scan dan de QR-code hiernaast.
Alle donaties die binnenkomen besteden we aan onkosten van projecten waar mensen met smalle beurs zelf voordeel van hebben.
Van mei t/m juli 2024 zijn dat cadeaubonnen voor biologisch eten voor bezoekers van Bij Bosshardt in Kanaleneiland.
Helaas heeft Duurzaam Utrecht 2030 momenteel geen ANBI status. omdat het een informeel netwerk is. Uw donatie komt op de rekening van de coordinator: eenmanszaak Malsch TechnoValuation, (2e handelsnaam EthicSchool) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Utrecht onder nummer 30153543.
Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl als u meer wilt weten.