Kersttips uit kookboek Lunetten

Ineke Malsch • 19 december 2024

Laat u inspireren door dit voorproefje van 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten'

Sinds najaar 2024 werken we samen met mensen van het Knooppunt Lunetten, de weggeefwinkel, de volkstuinvereniging Utrecht Zuid, het wijkgezondheidscentrum en tientallen vrijwilligers aan het kookboek 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten'. Op deze webpagina verzamelen we foto's en recepten van buurtbewoners die hun favoriete gerecht delen en elkaar inspireren om gezond, duurzaam of biologisch te eten. We zoeken nog schrijvers en een uitgever om van de verzamelde recepten elk jaar een nieuwe aflevering van het kookboek te maken. Lijkt het u wat, of kent u iemand die eraan mee wil werken, laat het weten aan ineke@duurzaamutrecht2030.nl.

Om in de stemming te komen, delen we hier alvast een paar recepten van gerechten die 22 november gedeeld zijn bij de proeverij van het Knooppunt Lunetten in De Musketon: zuurdesem crackers, sladressings en spinazietaart.


Zuurdesem crackers a la pizza

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (meel en water) (20 gram rogge, 70 gram spelt)

100 gram bloem (50 gram volkoren spelt, 50 gram fijne spelt)

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

1 eetlepel pizzakruiden


Zuurdesem crackers pompoen-kaas

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (90 gram roggemeel en water)

100 gram bloem (50 gram volkoren meel, 50 gram tarwebloem

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

2 eetlepels pompoenpitten

25 gram geraspte kaas


Bereiding van beide soorten zuurdesem crackers:

kneden

2-4 uur rijzen

plat uitrollen

30 minuten narijzen

10-15 minuten bakken op 200 graden


Vier soorten sladressing

5 eetlepels appel azijn

5 eetlepels olijfolie

naar keuze toevoegen:

5 eetlepels roosvicee en/of 1 eetlepel ketjap manis


Spinazietaart

Ingrediënten:

4 plakjes bladerdeeg

een zak biologische diepvriesspinazie

een biologische ui

vier biologische eieren

geraspte kaas

kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, gember, kerriepoeder)


Snipper de ui en fruit deze in olie of boter naar keuze. Voeg de diepvriesspinazie toe en laat het ontdooien. Klop de vier eieren op met de kruiden. Rasp de kaas. Verwarm de oven voor en laat de ovenschaal met bladerdeeg alvast een beetje voorbakken. Meng de eieren, spinazie en uit door elkaar en giet dit mengsel in de bodem van bladerdeeg in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten (tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat de bladerdeeg niet verbrandt. Eet smakelijk!



door Ineke Malsch 23 juni 2025
Studenten organiseren dinsdagochtend 1 juli 2025 een Lente 2de hands markt in de weggeefwinkel Lunetten . Schuif gezellig aan, pas een nieuwe outfit en zoek leuke spullen uit.
door Ineke Malsch 20 juni 2025
Wie maakt 4 juli 2025 een zomerse salade voor de proeverij in de Musketon?
door Ineke Malsch 11 juni 2025
Boekpresentatie tijdens Zie ons Doen! festival
door Ineke Malsch 10 juni 2025
Deze Utrechtse moestuinen zijn ook voor mensen met smalle beurs
door Ineke Malsch 2 juni 2025
Read the latest news of Duurzaam Utrecht 2030
door Ineke Malsch 2 juni 2025
Lees het laatste nieuws van Duurzaam Utrecht 2030
door Ineke Malsch 26 mei 2025
Schuif gezellig aan of help mee met het etentje van het Knooppunt Lunetten op 6 juni 2025
door Ineke Malsch 21 mei 2025
Verslag Workshop Slim, Duurzaam & Sociaal Utrecht in Europa
door Ineke Malsch 19 mei 2025
Hoe betrekken we jongeren bij Duurzaam leven met smalle beurs?
door Ineke Malsch 2 mei 2025
Lees hoe we een groene jongerenbeweging op gang kunnen helpen
Meer posts