Kersttips uit kookboek Lunetten

Ineke Malsch • 19 december 2024

Laat u inspireren door dit voorproefje van 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten'

Sinds najaar 2024 werken we samen met mensen van het Knooppunt Lunetten, de weggeefwinkel, de volkstuinvereniging Utrecht Zuid, het wijkgezondheidscentrum en tientallen vrijwilligers aan het kookboek 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten'. Op deze webpagina verzamelen we foto's en recepten van buurtbewoners die hun favoriete gerecht delen en elkaar inspireren om gezond, duurzaam of biologisch te eten. We zoeken nog schrijvers en een uitgever om van de verzamelde recepten elk jaar een nieuwe aflevering van het kookboek te maken. Lijkt het u wat, of kent u iemand die eraan mee wil werken, laat het weten aan ineke@duurzaamutrecht2030.nl.

Om in de stemming te komen, delen we hier alvast een paar recepten van gerechten die 22 november gedeeld zijn bij de proeverij van het Knooppunt Lunetten in De Musketon: zuurdesem crackers, sladressings en spinazietaart.


Zuurdesem crackers a la pizza

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (meel en water) (20 gram rogge, 70 gram spelt)

100 gram bloem (50 gram volkoren spelt, 50 gram fijne spelt)

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

1 eetlepel pizzakruiden


Zuurdesem crackers pompoen-kaas

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (90 gram roggemeel en water)

100 gram bloem (50 gram volkoren meel, 50 gram tarwebloem

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

2 eetlepels pompoenpitten

25 gram geraspte kaas


Bereiding van beide soorten zuurdesem crackers:

kneden

2-4 uur rijzen

plat uitrollen

30 minuten narijzen

10-15 minuten bakken op 200 graden


Vier soorten sladressing

5 eetlepels appel azijn

5 eetlepels olijfolie

naar keuze toevoegen:

5 eetlepels roosvicee en/of 1 eetlepel ketjap manis


Spinazietaart

Ingrediënten:

4 plakjes bladerdeeg

een zak biologische diepvriesspinazie

een biologische ui

vier biologische eieren

geraspte kaas

kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, gember, kerriepoeder)


Snipper de ui en fruit deze in olie of boter naar keuze. Voeg de diepvriesspinazie toe en laat het ontdooien. Klop de vier eieren op met de kruiden. Rasp de kaas. Verwarm de oven voor en laat de ovenschaal met bladerdeeg alvast een beetje voorbakken. Meng de eieren, spinazie en uit door elkaar en giet dit mengsel in de bodem van bladerdeeg in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten (tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat de bladerdeeg niet verbrandt. Eet smakelijk!



door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .
door Ineke Malsch 20 augustus 2025
Het Knooppunt Lunetten bracht buurtbewoners samen rond de eettafel op 1 augustus