Kersttips uit kookboek Lunetten

Ineke Malsch • 19 december 2024

Laat u inspireren door dit voorproefje van 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten'

Sinds najaar 2024 werken we samen met mensen van het Knooppunt Lunetten, de weggeefwinkel, de volkstuinvereniging Utrecht Zuid, het wijkgezondheidscentrum en tientallen vrijwilligers aan het kookboek 'Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten'. Op deze webpagina verzamelen we foto's en recepten van buurtbewoners die hun favoriete gerecht delen en elkaar inspireren om gezond, duurzaam of biologisch te eten. We zoeken nog schrijvers en een uitgever om van de verzamelde recepten elk jaar een nieuwe aflevering van het kookboek te maken. Lijkt het u wat, of kent u iemand die eraan mee wil werken, laat het weten aan ineke@duurzaamutrecht2030.nl.

Om in de stemming te komen, delen we hier alvast een paar recepten van gerechten die 22 november gedeeld zijn bij de proeverij van het Knooppunt Lunetten in De Musketon: zuurdesem crackers, sladressings en spinazietaart.


Zuurdesem crackers a la pizza

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (meel en water) (20 gram rogge, 70 gram spelt)

100 gram bloem (50 gram volkoren spelt, 50 gram fijne spelt)

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

1 eetlepel pizzakruiden


Zuurdesem crackers pompoen-kaas

Biologische ingrediënten:

200 gram starter (90 gram roggemeel en water)

100 gram bloem (50 gram volkoren meel, 50 gram tarwebloem

2 eetlepels olijfolie

2 gram zout

2 eetlepels pompoenpitten

25 gram geraspte kaas


Bereiding van beide soorten zuurdesem crackers:

kneden

2-4 uur rijzen

plat uitrollen

30 minuten narijzen

10-15 minuten bakken op 200 graden


Vier soorten sladressing

5 eetlepels appel azijn

5 eetlepels olijfolie

naar keuze toevoegen:

5 eetlepels roosvicee en/of 1 eetlepel ketjap manis


Spinazietaart

Ingrediënten:

4 plakjes bladerdeeg

een zak biologische diepvriesspinazie

een biologische ui

vier biologische eieren

geraspte kaas

kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, gember, kerriepoeder)


Snipper de ui en fruit deze in olie of boter naar keuze. Voeg de diepvriesspinazie toe en laat het ontdooien. Klop de vier eieren op met de kruiden. Rasp de kaas. Verwarm de oven voor en laat de ovenschaal met bladerdeeg alvast een beetje voorbakken. Meng de eieren, spinazie en uit door elkaar en giet dit mengsel in de bodem van bladerdeeg in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten (tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat de bladerdeeg niet verbrandt. Eet smakelijk!



door Ineke Malsch 2 mei 2025
Lees hoe we een groene jongerenbeweging op gang kunnen helpen
door Ineke Malsch 2 mei 2025
Read the recommendations for strengthening the Utrecht-based bottom-up green youth movement
door Ineke Malsch 1 mei 2025
Lees het laatste nieuws van Duurzaam Utrecht 2030 over de workshop 'Slim, duurzaam en sociaal Utrecht in Europa' op 8 mei en andere activiteiten en studentenprojecten. Download de nieuwsbrief hier . 
door Ineke Malsch 1 mei 2025
Read the latest news ab out Duurzaam Utrecht 2030's activities including the workshop 'Smart, sustainable and Social Utrecht in Europe on 8 May, and ongoing student projects. Download the newsletter here .
door Ineke Malsch 25 april 2025
Duik een week lang in de viering van 80 jaar vrijheid en bezin u op vrede en vrijheid in Europa vandaag en duurzame en sociaal rechtvaardige ontwikkeling in Utrecht tot 2025. Kom op 5 mei naar de bevrijdingsviering a la toen op de Utrechtse stadhuisbrug. Speel het serieuze spel van de verkiezingscampagne in 2048 mee en vorm uw mening over de inzet van slimme technologie voor een duurzamer en sociaal rechtvaardiger Utrecht in Europa op donderdagmiddag 8 mei in het Huis van Actief Burgerschap (Bieb Neude), en bezin u vrijdagavond 9 mei op de actualiteit van 80 jaar vrijheid en de boodschap van de Schumanverklaring die de geboorte van de Europese Unie markeert, 75 jaar geleden, tijdens het Europadagsymposium in de Augustinuskerk (Oudegracht, Utrecht).
door Ineke Malsch 24 april 2025
Bekijk de prototypes van studenten Informatiekunde van de Universiteit Utrecht
door Ineke Malsch 17 april 2025
Onderzoek de duurzaamheid van Marokkaanse en Turkse supermarkten
door Ineke Malsch 11 april 2025
Nationaal reparateursregister gelanceerd
door Ineke Malsch 9 april 2025
Join the workshop 'Smart, sustainable and social Utrecht in Europe' on 8 May 2025
door Ineke Malsch 9 april 2025
Praat mee tijdens de workshop 'Slim, duurzaam en sociaal Utrecht in Europa' op 8 mei 2025
Meer posts