Blogopmaak

Duurzaam Utrecht 2030 van start

Ineke Malsch • 12 september 2022

Samen bouwen aan vertrouwen in een sociaal en klimaatneutraal Utrecht

Twintig mensen dachten 3 september mee hoe Utrecht in 2030 klimaatneutraal, duurzaam en sociaal rechtvaardig kan zijn, in het Huis van Dominicus. Ineke Malsch vertelde over Utrechts ambities om voor 2030 een van de honderd eerste klimaat-neutrale Europese steden te zijn, en tegelijk bij te dragen aan de wereldwijde zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen, van armoedebestrijding tot milieubescherming. Laten we de wensen van Utrechters met een smalle beurs als uitgangspunt nemen bij de ontwikkeling van combinaties van duurzame en betaalbare producten, diensten en gemeentelijke regelingen. Dit najaar gaan partners in Duurzaam Utrecht 2030 oplossingen bedenken voor zes tips voor duurzaam leven met een kleine beurs, uit de pilot met studenten Sociaal Werk van de Hogeschool Utrecht tussen april en juni 2022. Geïnspireerd door een rollenspel bespraken de deelnemers hoe mensen duurzaam kunnen leven met een smalle beurs en hoe de gemeente en andere organisaties iedereen mee kunnen nemen naar een duurzaam en klimaatneutraal Utrecht in 2030.


Groen in de autovrije stad

Meer groen in de stad kan door tegels te lichten en bloemen en vruchtbomen te planten in tuinen en groenstroken in de stad, of tomatenplantjes uit te delen met uitleg hoe ze te verzorgen. Het hangt wel af van de omstandigheden. Een gezin met jonge kinderen komt misschien niet toe aan tuinonderhoud, terwijl daar een paar jaar later juist wel ruimte voor kan komen. Iemand merkte daarbij op dat met konijnen gras goedkoper bij te houden is dan tegels. De Wageningse universiteit experimenteert met strokenlandbouw, wissellandbouw en voedselbossen. In de stad zou dit ook in groenstroken of achtertuinen kunnen. Mensen kunnen ook vruchten planten op de stoep en er een ‘pluk mij’ bordje bij zetten. Sommigen wilden de binnenstad autovrij maken en parkeerplaatsen vervangen door tuintjes, of het openbaar vervoer gratis maken voor U-pashouders of zelfs voor iedereen. Als de gemeente een vergunning geeft om deelscooters, fietsen en bakfietsen op de openbare weg te stallen, zouden ze als voorwaarde moeten stellen dat U-pas houders ze gratis kunnen gebruiken. Ze moeten dan wel in alle wijken geplaatst worden.


Minder afval

De een riep iedereen op het eigen afval nauwkeuriger te scheiden, en vond dat hier meer voorlichting over gegeven moest worden. Bijvoorbeeld het rietje van een drinkpakje bij het oud papier en het cellofaan van het pakje afscheuren en apart weggooien. Of het label van een sinaasappelnetje losknippen, het staartje eraf knippen en het netje apart weggooien. Anderen riepen de overheid op bedrijven te verplichten om verpakkingen en producten circulair te ontwerpen, of niet-duurzame producten zwaarder te belasten.


Leer van elkaar

Mensen die het beter hebben kunnen een voorbeeld nemen aan Utrechters die al duurzaam leven met een smalle beurs. Is het mogelijk om bewuste keuzes te maken als je minder hebt en kunnen buurtbewoners elkaar daarmee helpen? Kunnen studenten goede voorbeelden vinden en die op een voetstuk plaatsen? De ruileconomie kan ook duurzaam leven met een smalle beurs mogelijk maken. Er was ooit een ‘Local Exchange Trade’ systeem. Is dat er nog? In Amsterdam heet het NOPPES. De Peerby app of buurt-apps helpen mensen om gereedschap van elkaar te lenen. Een kerk had vroeger een kaartenbak met CVs met vaardigheden van leden die elkaar vrijwillig wilden helpen. Er is al een netwerk van voornamelijk protestantse Groene Kerken, waar ook de Ulu-Moskee in Utrecht zich bij aangesloten heeft. Verschillende katholieke kerken in Utrecht willen zich aansluiten zoals de Rafaelkerk in Overvecht.


Een ruimere beurs

Organisaties zoals de Geldzaak proberen mensen financieel wijzer te maken en helpen hun inkomen te verbreden. Een organisatie als de Energiebox leidt energiecoaches op die vervolgens mensen thuis uitleggen hoe ze hun huis kunnen verduurzamen en geld besparen. De overheid moet dit wel ondersteunen met soepeler bijverdienregels. We moeten “ongelijk investeren in gelijke kansen”. Het Scandinavische basisloon is ook een goed voorbeeld.


Strengere woonnormen en centrale waterberging

Om in 2030 klimaatneutraal te worden, kan de gemeente strengere normen stellen en handhaven om verhuurders te stimuleren hun huizen te verduurzamen. Verbied bijvoorbeeld de verhuur van woningen met energie label G vanaf 2025, en verhoog dan stapsgewijs de drempel. Dit kan de gemeente combineren met subsidies om corporaties te helpen hun verduurzaming te versnellen. Sta alleen nieuwbouw toe die nul op de meter is, met groene daken en beplanting om water op te vangen. Maak een dubbele waterleiding verplicht, met grijs regenwater voor de WC en drinkwater voor consumptie. Een poging hiertoe in Leidsche Rijn is mislukt, hoe kan het beter? Laat bedrijven zoals de Rabobank met recent gebouwde kantoren met veel glas en zwart als tegenprestatie investeren in vergroening van de stad. Bijvoorbeeld door water op te vangen in een reservoir om planten te besproeien. Bestaande kantoorpanden moeten verduurzaamd worden en omgebouwd tot sociale huurwoningen. De gemeente kan caissons bouwen bij rivieren en water opslaan in de winter en distribueren in de zomer.


Wat willen huurders?

Woningcorporaties en de gemeente kunnen mensen actiever vragen wat ze willen en hun aanbod van verduurzaming daarop aanpassen. Deze maand begint een pilot van Mitros, U-Centraal en de Energie-box. De corporatie en energie-ambassadeurs gaan op parkeerplaatsen van drie flats in Overvecht huurders persoonlijke bespaartips aanbieden en ook vragen wat ze willen. Bijvoorbeeld achterstallig onderhoud doen of parkjes in de wijk opknappen. Momenteel moet een corporatie 80% van de bewoners mee krijgen voor renovatie. Dat kan verduurzaming remmen. Bewoners zouden individueel ook meer ruimte moeten krijgen om energie te besparen, bijvoorbeeld door energie op te wekken met alternatieve methoden zoals een home trainer met dynamo. Een aantal mensen richt momenteel een nieuwe Energiecoalitie Utrecht op om acties van onderop te bundelen.


Integreer sociaal en milieubeleid

De gemeente Utrecht kan haar beleid op het gebied van werk en inkomen meer samen op laten trekken met milieubeleid, bijvoorbeeld door kwantumkorting af te dwingen op elektrisch koken voor inwoners.


Radicale omwenteling

Een aantal deelnemers riepen op tot radicale omwentelingen, zoals weigeren de energierekening te betalen in navolging van een Brits initiatief. Of spreek de financiële wereld aan op ethiek, en geef het mensenrecht op huisvesting handen en voeten. Geef iedereen recht op een huis en vanaf de geboorte een basiskapitaal, zodat ze een tiny house naast een voedselbos kunnen kopen.


Mensen meekrijgen

Hoe gaan mensen over tot actie? Experts zoals gedragswetenschappers in het bedrijf Sofie, verenigingsdeskundigen van Kuperus en co en duurzame landbouwkundigen van de Wageningse universiteit kunnen bijdragen aan innovatieve oplossingen om arme en rijke medeburgers actief te betrekken bij verduurzaming van de stad. Dat vraagt meer verschillende oplossingen. Theoretisch opgeleiden willen logisch denken en handelen, terwijl praktisch opgeleiden eerst iets willen zien of horen voordat ze aan de slag gaan. Het bedrijf Sofie stimuleert mensen met kleine stapjes duurzamer te leven door een app die lijkt op Tinder. Mensen krijgen een kort voorbeeld gepresenteerd met link naar meer informatie en kunnen dan swipen welke ze wel of niet leuk vinden. Voor digibeten zou het ook op kaartjes kunnen.

Iemand suggereerde achteraf om niet alle zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen tegelijk te presenteren, maar om de belangrijkste voor Utrecht vooral te benaderen: doel 6: schoon water en sanitair, doel 11: duurzame steden en gemeenschappen en doel 12: duurzame consumptie en productie, gevolgd door doel 1: geen armoede, doel 2: geen honger, doen 7: betaalbare en schone energie, doel 8: waardig werk en economische groei, doel 13: klimaatactie, doel 15: leven op het land, en doel 17: partnerschap voor de doelen. Verschillende deelnemers kunnen natuurlijk andere prioriteiten hebben. Hoe dan ook staat de samenhang tussen de doelen centraal, en de noodzaak om ze voor de hele wereld te bereiken en niet alleen in onze Domstad.


Bouwen aan vertrouwen

Een groep riep tenslotte op tot inspirerend moreel en ethisch leiderschap, ‘bouwen aan vertrouwen’ en hoop in de schepping en schepper.

door Ineke Malsch 19 december 2024
Laat u inspireren door dit voorproefje van ' Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten '
door Noor Ul Ain 12 december 2024
On 29-11-24, “ Duurzaam Utrecht 2030 ” held a workshop to discuss the results of the Trial with “ Subsidized Organic Groceries” in Kanaleneiland. The event brought together participants from diverse backgrounds to engage in an open conversation about future steps for local residents of Kanaleneiland. The trial's outcomes were presented, and a range of suggestions were explored, all of which are detailed in the report available here . Among the various suggestions, one stood out as particularly promising: the use of the U-Pas to purchase organic food. Many workshop participants supported this idea, emphasizing that enabling U-Pas credit for organic groceries could make these products more accessible to low-income residents. This suggestion has been forwarded to city council member Jantine Zwinkels in the hope it will be discussed further in upcoming council meetings. The workshop also touched on other creative ideas. For example, some participants highlighted the potential of incorporating halal food options, which are already relatively affordable and widely accessible to the Muslim population in the Netherlands. Students contributed suggestions focusing on reducing food waste while promoting organic consumption. They proposed initiatives to distribute farmers' leftover produce or imperfectly shaped fruits and vegetables, which could provide low-income students with affordable organic options while lessening the burden on farmers. The workshop showed how important it is to include vulnerable groups in these discussions. The trial made the most vulnerable feel safe enough to join the event and participate, which in itself is a successful result. Their presence added valuable perspectives and helped highlight the challenges they face, showing that they felt included and were not ashamed to discuss their own issues. It was clear that when people feel included and listened to, they are more willing to participate and help find solutions. This event gave a voice to those who are often left out, creating a space where everyone could contribute. If policymakers could take the opinions of the most vulnerable in open discussions like these workshops, they could better understand how important the role of organizations like “ Duurzaam Utrecht 2030 ” is in bridging the gap between top-down and bottom-up approaches. These dialogues provide an essential platform for collaboration and mutual understanding, paving the way for meaningful and inclusive change.
door Ineke Malsch 5 december 2024
Ontmoet ons 10 december bij LIFT! 2024 pitchavond in Leidsche Rijn
door Ineke Malsch 2 december 2024
“Sta toe dat U-pashouders met hun tegoed ook biologisch eten mogen betalen.” Dit is de opvallendste wens van bewoners van Kanaleneiland die deelnamen aan onze proef met biologische boodschappen . Om hieraan te voldoen, moet de gemeente Utrecht de regels veranderen, want nu mag het U-pastegoed niet voor eten en drinken gebruikt worden. Noor Ul Ain presenteerde vrijdag 29 november haar rapport met deze en andere aanbevelingen, tijdens de workshop die studenten Event Management van de Hogeschool Utrecht voor Duurzaam Utrecht 2030 organiseerden. Hebt u het gemist? Geen nood, in de decembernieuwsbrief leest u alles over deze en andere activiteiten die we afgelopen maand organiseerden.
door Daniella Mires Valdez 26 november 2024
Winter is approaching and the cold easily becomes unbearable for all types of international students In the University College Utrecht campus. Within the campus, heating is included in costs and is not regulated by usage– which leads students to often abuse of heating without consciousness. EcologiCo is a student committee focused on bringing awareness to sustainable practices, creating events, and engaging with students in regard to climate action. I am part of this board, apart from interning here at Duurzaam Utrecht 2030 , and we received some training together last week alongside Energie U representatives. We will be insulating heaters within campus buildings, which are getting older and do not have the most effective insulation. We wish to create more effective heating to reduce the intensity of heater settings and ensure that fewer resources are used. This is a first step towards a bigger insulation campaign, all in the hope of lowering gas consumption. Until now, campus fees (rent and facility costs) have increased yearly due to heating behavioral patterns within a gas crisis, leading to an expensive outcome. Students often blast their heaters at setting 5 without closing all windows or use the faucet’s hot water every time they wash dishes and do not use the kettle. We want to tackle these behavioral choices further by creating a conscience around resource usage. Here are some pictures from the training, we learned how to use two types of aluminum insulation foil applications. One that is put directly on the heater’s backside, and one that is on the wall directly. The point of this is to reduce the amount of heat that is lost towards the outside wall, which in old buildings such as the ones we have on campus is often the case.
door Noor Ul Ain 25 november 2024
Het Knooppunt's tasting night
door Ineke Malsch 22 november 2024
Brainstorm Energy saving at UCU campus on 5 November 2024
door Ineke Malsch 15 november 2024
Doe mee met onze gratis workshops in buurtcentrum Hart van Hoograven
door Ineke Malsch 12 november 2024
Buurtbewoners proefden elkaars recepten voor het kookboek ‘Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten’
door Ineke Malsch 25 oktober 2024
Indrukken van de Dragon's Den op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven, 18 oktober 2024
Meer posts
Share by: