Aan tafel bij De Verbinding

Ineke Malsch • 6 mei 2024

Zuilenaars genieten van Bernadets Hollandse pot

Vrijdag 19 april 2024 schoven we aan bij het diner in Buurtwerkkamer De Verbinding in Zuilen. De pot schafte bieten, aardappelen en speklappen, en ijs of vla met slagroom toe. Mensen die vooraf gemeld hadden dat ze geen varkensvlees aten, kregen tartaar. Het kost 4 euro, en de U-pas is geldig. Kokkin Bernadet zet elke twee weken zo’n maaltijd voor aan ongeveer een dozijn mensen. Ze past het menu ook aan op andere diëten, en als iemand jarig is, krijgen ze taart. Woensdag en donderdag doet ze boodschappen, en vrijdag staat ze de hele dag in de keuken met gastheer Mehmet en andere vrijwilligers. De meeste eters zijn elke twee weken van de partij, en sommigen gaan ook naar andere eettafels, bijvoorbeeld op zaterdagmiddag lunchen bij de Buurtbuik, in buurthuis De Beatrix, of op woensdagavond in de Roobolkapel in Geuzenwijk.

Tussendoor helpt Bernadet als budgetcoach iedereen die binnenloopt met hun papierwinkel. Buurtteams verwijzen regelmatig mensen door, en anderen komen via mond-tot-mond reclame. Soms loopt iemand een paar keer langs, en dan nodigen ze diegene uit voor een kop koffie en een praatje. Vaak komen ze dan vaker en helpen vrijwillig mee met iets dat ze leuk vinden. In de Buurtwerkkamer staat de mens centraal, en zoeken ze voor iedereen een oplossing op maat. Ze weten alle potjes te vinden waar iemand aanspraak op kan maken, en bieden ieder die dat wil de kans om via vrijwilligerswerk en opleidingen weer actief te worden in werk of samenleving. Het motto is niet voor niets ‘iedereen kan iets wat een ander niet kan’. Heel praktisch dragen ze zo bij aan verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen, zoals geen armoede, gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gelijkheid tussen genders en sociale groepen, en waardig werk.

Lees het verhaal van teamlid Bernadet Veer-van den Broek in Zo is Zuilen – winter 2022 (bladzijde 4) en dat van teamcoördinator Sunita Chote in Zo is Zuilen - voorjaar 2023 (bladzijde 3). 

door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .