Aan tafel bij De Verbinding

Ineke Malsch • 6 mei 2024

Zuilenaars genieten van Bernadets Hollandse pot

Vrijdag 19 april 2024 schoven we aan bij het diner in Buurtwerkkamer De Verbinding in Zuilen. De pot schafte bieten, aardappelen en speklappen, en ijs of vla met slagroom toe. Mensen die vooraf gemeld hadden dat ze geen varkensvlees aten, kregen tartaar. Het kost 4 euro, en de U-pas is geldig. Kokkin Bernadet zet elke twee weken zo’n maaltijd voor aan ongeveer een dozijn mensen. Ze past het menu ook aan op andere diëten, en als iemand jarig is, krijgen ze taart. Woensdag en donderdag doet ze boodschappen, en vrijdag staat ze de hele dag in de keuken met gastheer Mehmet en andere vrijwilligers. De meeste eters zijn elke twee weken van de partij, en sommigen gaan ook naar andere eettafels, bijvoorbeeld op zaterdagmiddag lunchen bij de Buurtbuik, in buurthuis De Beatrix, of op woensdagavond in de Roobolkapel in Geuzenwijk.

Tussendoor helpt Bernadet als budgetcoach iedereen die binnenloopt met hun papierwinkel. Buurtteams verwijzen regelmatig mensen door, en anderen komen via mond-tot-mond reclame. Soms loopt iemand een paar keer langs, en dan nodigen ze diegene uit voor een kop koffie en een praatje. Vaak komen ze dan vaker en helpen vrijwillig mee met iets dat ze leuk vinden. In de Buurtwerkkamer staat de mens centraal, en zoeken ze voor iedereen een oplossing op maat. Ze weten alle potjes te vinden waar iemand aanspraak op kan maken, en bieden ieder die dat wil de kans om via vrijwilligerswerk en opleidingen weer actief te worden in werk of samenleving. Het motto is niet voor niets ‘iedereen kan iets wat een ander niet kan’. Heel praktisch dragen ze zo bij aan verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen, zoals geen armoede, gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gelijkheid tussen genders en sociale groepen, en waardig werk.

Lees het verhaal van teamlid Bernadet Veer-van den Broek in Zo is Zuilen – winter 2022 (bladzijde 4) en dat van teamcoördinator Sunita Chote in Zo is Zuilen - voorjaar 2023 (bladzijde 3). 

door Adams Abdul-Razak 28 november 2025
Bridging Turkish Tradition & Dutch Innovation for Sustainable Farming
door Ineke Malsch 17 november 2025
Geniet 18 november 2025 van het voorproefje van het kookboek in De Kargadoor
door Ineke Malsch 20 oktober 2025
Het Huis van Actief Burgerschap maakt dialoog over slimme, duurzame en sociale landbouw mogelijk
door Ineke Malsch 20 oktober 2025
The House of Active Citizenship facilitates dialogue on smart, sustainable and social agriculture
door Ineke Malsch 13 oktober 2025
Raising awareness on what can be done about local climate change impacts, students collected donations for our cookbook Lunetten
door Ineke Malsch 6 oktober 2025
Kom van 15 tot 23 uur naar SIMIHC Theater Stefanus in Overvecht en stem op het Groenste idee van jongeren
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in Huis van Actief Burgerschap, Bieb Neude
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in Huis van Actief Burgerschap
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl