Studieopdrachten

Opdrachten voor studenten en scholieren

Sociaal moestuinieren


In 2022 en 2023 hebben we met studenten Social Work van de Hogeschool Utrecht verschillende manieren uitgeprobeerd om mensen die graag een moestuin willen maar zelf geen tuin hebben, te koppelen aan mensen met een tuin die deze niet zelf bij kunnen houden. Hier vind je meer informatie over wat we ontdekt hebben en hoe we nu verder willen.


Schoolopdracht voor onderzoeken & ontwerpen


Zoek uit welke mogelijkheden kinderen en jongeren in jullie eigen wijk hebben om een moestuin bij te houden en waarom dat soms niet lukt. Zijn er mensen met een grote tuin die het leuk vinden als een groep kinderen of jongeren bij hun een moestuin bij komt houden? Hoe kunnen kinderen en hun ouders of jongeren zelf die mensen met tuin vinden? Is de website buurtnatuur030.nl een goede manier om vraag en aanbod bij elkaar te brengen? Zoek uit welke cursussen Utrecht Natuurlijk aanbiedt aan kinderen en jongeren die willen leren tuinieren. Ben je niet tevreden? Bedenk een advies hoe ze die cursussen kunnen verbeteren. Lijkt het je iets? Neem contact op: ineke@duurzaamutrecht2030.nl

Duurzaam leven voor jongeren


We zoeken nieuwe manieren om kinderen en jongeren tot 18 jaar te vragen wat ze willen doen aan duurzaamheid en ze dan te leren hoe ze zelf duurzamer kunnen leven. Dit hebben we tot nu toe gedaan: Scholieren die in schooljaar 2022-2023 een maatschappelijke stage hebben uitgevoerd, hebben stukjes geschreven voor ons instagram account, maar we hebben dat niet bijgehouden en er zijn weinig volgers.

Een groep studenten Social Work van de Hogeschool Utrecht heeft vorig jaar kinderen en hun ouders in Lunetten geïnterviewd over duurzaam leven en het drietetspel ontwikkeld (een soort kwartet, maar dan met drie kaartjes). We hebben het spel uitgeprobeerd met leerlingen van het Bonifatiuscollege, en een aantal exemplaren uitgedeeld aan ouders en leraren. Hier kun je het downloaden.


Schoolopdracht voor Onderzoeken & Ontwerpen


Interview medescholieren en hun ouders over duurzaam leven,  maak zelf een plan voor een campagne via sociale media of ontwikkel een spel over duurzaam leven wat jullie zelf leuk vinden om te spelen.

Lijkt het je iets of heb je zelf een idee? Neem contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl

Biologisch eten met smalle beurs


In 2022 en 2023 hebben we de behoefte aan biologisch en duurzaam eten onderzocht van mensen met smalle beurs in Lunetten. Lees hier meer over deze proef met gesubsidieerde biologische boodschappen. Op 8 februari 2024 vragen we de gemeenteraad om te helpen zorgen dat Utrechters met weinig geld ook duurzaam kunnen eten als ze dat willen.


De uitdaging: biologisch eten voor heel Utrecht


In 2024 willen we met relevante organisaties in Lunetten in gesprek over wat zij zelf kunnen doen om buurtbewoners die dat nodig hebben regelmatig te voorzien van duurzame of biologische boodschappen. We willen ook de proef met gesubsidieerde bonnen herhalen in een of twee andere wijken, om zo de wensen van de doelgroep in kaart te brengen.

Zoek je een opdracht voor je studie of stageplaats  en lijkt het je leuk om bij te dragen aan de uitdaging om biologisch eten voor heel Utrecht mogelijk te maken? Neem dan contact op met ineke@duurzaamutrecht2030.nl

Share by: